İş kalemlerinin miktarlarındaki eksilişten kaynaklanan tutar kadar diğer iş kalemlerinin miktarlarında iş artışı yapılabilir mi?

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

İhale konusu işin niteliği dikkate alındığında sözleşmenin yürütülmesi sırasında birim fiyat teklif cetvelinde yer alan iş kalemlerinin miktarlarında artış veya eksiliş olabileceğinden, işin sözleşme bedelinden daha yüksek bir bedelle tamamlanabileceği gibi daha düşük bir bedelle de tamamlanabileceği, idare tarafından Teknik Şartname’de yapılan düzenleme ile idareye keyfi bir takdir yetkisi tanınmadığı, iş kalemlerinin miktarlarındaki değişimin ihtiyacın oluşması durumunda gerçekleşeceği, kaldı ki, bu durumun birim fiyat teklif almak suretiyle ihaleye çıkılan işlerin doğal bir sonucu olduğu, bu nedenle, iş kalemlerinin miktarlarındaki eksilişten kaynaklanan tutar kadar diğer iş kalemlerinin miktarlarında sözleşme tutarını geçmemek kaydıyla iş artışı yapılabileceği gibi anılan Kanun hükmü uyarınca sözleşme bedelinin %20’sine kadar iş artışı yapılabileceği hk.


Toplantı No

: 2014/024

Gündem No

: 39

Karar Tarihi

: 02.04.2014

Karar No

: 2014/UH.II-1599

 

Şikayetçi: 

B… Temizlik Hizm. Tur. İnş. Dış Tic. Paz. San. Tic. Ltd. Şti., ŞİRİNEVLER MAH. MAHMUTBEY CAD. 13.SOKAK NO:34/1 İSTANBUL 

İhaleyi Yapan Daire: 

D… Belediyesi Çevre Koruma Ve Kontrol Müdürlüğü, Kervansaray Mah. Barboros Cad. 108 20100 D… 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 

07.03.2014 / 8397 

Başvuruya Konu İhale: 

2014/5683 İhale Kayıt Numaralı "Çöp, Moloz Toplama, Nakletme, Süpürme Ve Yıkama İşi" İhalesi 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 

D… Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğütarafından 18.02.2014tarihinde açık ihale usulüile yapılan “Çöp, Moloz Toplama, Nakletme, Süpürme ve Yıkama İşi”  ihalesine ilişkin olarak B… Tem. Hizm. Tur. İnş. Dış Tic. Paz. San. Tic. Ltd. Şti.nin 12.02.2014tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 17.02.2014tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 07.03.2014tarih ve 8397sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 06.03.2014tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

            Başvuruya ilişkin olarak 2014/1027sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

Karar: 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

2) Teknik Şartname’nin “Yer Teslimi ve İşe Başlama” başlıklı 11’inci maddesinde “Sözleşme tescilinin Yükleniciye tebliğinin (tescilin gerekli olmaması halinde sözleşmenin imzalandığı tarih) müteakip yer teslimi yapılacak ve aynı tarihte işe başlanacaktır. İdare toplam ihale tutarını geçmemek kaydıyla ihale kapsamında yer alan iş kalemleri tutarını ihtiyaç durumuna göre birbirine aktarabilir.” düzenlemesine yer verildiği, 4735 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 4’üncü maddesinde, bu Kanunda belirtilen haller dışında sözleşme hükümlerinde değişiklik yapılmayacağının hüküm altına alındığı, bu kapsamda ihaleye katılacak olan isteklilerin ihale dokümanındaki mevcut düzenlemeleri dikkate alarak maliyet hesabı yapıp tekliflerini oluşturduğu, idare tarafından yapılan düzenleme ile her ne kadar yapılan değişikliklerin toplam teklif tutarını geçmeyeceği belirtilmiş olsa da, isteklilerin teklif kalemleri için öngördükleri farklı gider tutarlarını kendi mali kriterlerini dikkate alarak oluşturduğu göz önüne alındığında sözleşme yürütülürken değişiklik yapılacak olan gider kalemlerinin isteklilerin mali politikalarını etkileyeceğiiddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

         

…2 ) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

            Teknik Şartname’nin “Yer Teslimi ve İşe Başlama” başlıklı 11’inci maddesinde“Sözleşme tescilinin Yükleniciye tebliğinin (tescilin gerekli olmaması halinde sözleşmenin imzalandığı tarih) müteakip yer teslimi yapılacak ve aynı tarihte işe başlanacaktır. İdare toplam ihale tutarını geçmemek kaydıyla ihale kapsamında yer alan iş kalemleri tutarını ihtiyaç durumuna göre birbirine aktarabilir.” düzenlemesine yer verilmiştir.

            İşe ait Sözleşme Tasarısı’nın “Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesi” başlıklı 29’uncu maddesinde“29.1. Öngörülemeyen durumlar nedeniyle iş artışının zorunlu olması halinde, işin;

a) Sözleşmeye konu hizmet içinde kalması,

b) İdareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması,

şartlarıyla, sözleşme bedelinin % 20'sine kadar oran dahilinde, süre hariç sözleşme ve ihale dokümanındaki hükümler çerçevesinde ilave iş aynı yükleniciye yaptırılabilir.

İşin bu şartlar dahilinde tamamlanamayacağının anlaşılması durumunda ise artış yapılmaksızın hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir. Bu durumda, yüklenicinin sözleşme bedeli tamamlanıncaya kadar işi ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmesi zorunludur.

Bu ihalede 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 24 üncü maddesi çevresinde iş eksilişi yapılabilir. İhale konusu işin sözleşme bedelinin % 80'inden daha düşük bedelle tamamlanacağının anlaşılması halinde ise, yükleniciye, yapmış olduğu gerçek giderler ve yüklenici kârına karşılık olarak, sözleşme bedelinin % 80'i ile sözleşme fiyatlarıyla yaptığı işin tutarı arasındaki bedel farkının % 5'i ödenir.” düzenlemesi yer almaktadır.

4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun “Sözleşme kapsamında yaptırılabilecek ilave işler, iş eksilişi ve işin tasfiyesi” başlıklı 24’üncü maddesinde “Mal ve hizmet alımlarıyla yapım sözleşmelerinde, öngörülemeyen durumlar nedeniyle bir iş artışının zorunlu olması halinde, artışa konu olan iş;

            a) Sözleşmeye esas proje içinde kalması,

b) İdareyi külfete sokmaksızın asıl işten ayrılmasının teknik veya ekonomik olarak mümkün olmaması,

Şartlarıyla, anahtar teslimi götürü bedel ihale edilen yapım işlerinde sözleşme bedelinin % 10'una,birim fiyat teklif almak suretiyle ihale edilen mal ve hizmet alımlarıyla yapım işleri sözleşmelerinde ise % 20'sine kadar oran dahilinde, süre hariç sözleşme ve ihale dokümanındaki hükümler çerçevesinde aynı yükleniciye yaptırılabilir.  

            Birim fiyat sözleşme ile yürütülen yapım işlerinde, Bakanlar Kurulu bu oranı sözleşme bazında % 40 'a kadar artırmaya yetkilidir.     

            İşin bu şartlar dahilinde tamamlanamayacağının anlaşılması durumunda ise artış yapılmaksızın hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir. Ancak bu durumda, işin tamamının ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirilmesi zorunludur.

            Sözleşme bedelinin % 80'inden daha düşük bedelle tamamlanacağı anlaşılan işlerde, yüklenici işi bitirmek zorundadır. Bu durumda yükleniciye, yapmış olduğu gerçek giderleri ve yüklenici kârına karşılık olarak, sözleşme bedelinin % 80'i ile sözleşme fiyatlarıyla yaptığı işin tutarı arasındaki bedel farkının % 5'i geçici kabul tarihindeki fiyatlar üzerinden ödenir.”hükmü yer almaktadır.

 

            İhale konusu işin niteliği dikkate alındığında sözleşmenin yürütülmesi sırasında birim fiyat teklif cetvelinde yer alan iş kalemlerinin miktarlarında artış veya eksiliş olabileceğinden, işin sözleşme bedelinden daha yüksek bir bedelle tamamlanabileceği gibi daha düşük bir bedelle de tamamlanabileceği, idare tarafından Teknik Şartname’de yapılan düzenleme ile idareye keyfi bir takdir yetkisi tanınmadığı, iş kalemlerinin miktarlarındaki değişimin ihtiyacın oluşması durumunda gerçekleşeceği, kaldı ki, bu durumun birim fiyat teklif almak suretiyle ihaleye çıkılan işlerin doğal bir sonucu olduğu, bu nedenle, iş kalemlerinin miktarlarındaki eksilişten kaynaklanan tutar kadar diğer iş kalemlerinin miktarlarında sözleşme tutarını geçmemek kaydıyla iş artışı yapılabileceği gibi anılan Kanun hükmü uyarınca sözleşme bedelinin %20’sine kadar iş artışı yapılabileceğinden, başvuru sahibinin iddiası uygun bulunmamıştır.

 

Sonuç olarak, şikâyet başvurusu hakkında 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine karar verilmesi gerekmekle birlikte incelemeye konu ihalenin, Kamu İhale Kurulunun 02.04.2014 tarih ve 2014/UH.II-1598 sayılı kararı ile iptal edildiği anlaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Karar verilmesine yer olmadığına,

 

   Oybirliği ile karar verildi.

 


Üst Konuları: İş Artışı

Benzer Yazılar


İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap