Pazarlık usulünde isteklilere ihale davet yazısının gönderilmesi için asgari bir süre var mıdır?

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

Kanun’un 21’inci maddesine göre ilan yapılmadan gerçekleştirilen pazarlık usulünde istekli olabileceklerin ihaleye davet tarihi ile ihale tarihi arasında idarelerce belirlenmesi gereken asgari veya azami süre açısından bir hükme yer verilmediği görülmekte aynı zamanda ayrıca asgari teklif sayısına ilişkin bir zorunluluğun da bulunmadığı anlaşılmıştır.


Toplantı No

: 2016/022

Gündem No

: 43

Karar Tarihi

: 30.03.2016

Karar No

: 2016/UH.I-938

Şikayetçi: 

K…an Havacılık San. Ve Tic. A.Ş. 

İhaleyi Yapan Daire: 

Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Bakanlığı Müsteşarlık 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 

21.03.2016 / 18071 

Başvuruya Konu İhale: 

2016/78364 İhale Kayıt Numaralı "Günbatımı-Gündoğumu Arasında Hizmet Verecek Ambulans Helikopter Kiralama" İhalesi 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 

Karar: 

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:     

Başkan: Mahmut GÜRSES

Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Dr. Mehmet AKSOY

BAŞVURU SAHİBİ:

K…an Havacılık San. ve Tic. A.Ş.,

Ayazağa Mah. 208. Sok. No: 1 Sarıyer/İSTANBUL

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü,

Mithatpaşa Cad. No:3 06434 Çankaya/ANKARA

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2016/78364İhale Kayıt Numaralı “Günbatımı-Gündoğumu Arasında Hizmet Verecek Ambulans Helikopter Kiralama” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

            Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 17.03.2016 tarihinde pazarlık usulü ile gerçekleştirilen “Günbatımı-Gündoğumu Arasında Hizmet Verecek Ambulans Helikopter Kiralama” ihalesine ilişkin olarak K…an Havacılık San. ve Tic. A.Ş.nin 16.03.2016 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 17.03.2016 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 21.03.2016 tarih ve 18071 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 21.03.2016tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

            Başvuruya ilişkin olarak 2016/730 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi. 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, İdarenin teklif isteme yazısının taraflarına ulaşması ile ihale saati arasında 3 günden daha az bir süre bulunduğu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 13’üncü maddesinin (a) bendinde “Pazarlık usulü ile yapılacak olanların ilanları, ihale tarihinden en az yirmi beş gün önce, Kamu İhale Bülteninde en az bir defa yayımlanmak suretiyle yapılır” hükmü ve yaklaşık maliyeti anılan Kanun’un 8’inci maddesinde yer alan eşik değerlerin altında olan ihaleler için daha kısa süreler öngörülmekle birlikte hiçbir şekilde ihale ilanı ile ihale tarihi arasında olması gereken süre 7 günden daha kısa bir süre olmaması gerektiği, söz konusu hükümlerin bağlayıcı olduğu ve faks ile taraflarına yapılan bildirimin bu yönüyle kamu ihale mevzuatına aykırı olduğu, İdari Şartname’nin 13’üncü maddesinde yer alan düzenleme uyarınca, isteklilerin tekliflerini hazırlama aşamasında ihtiyaç duydukları hususlarla ilgili ihale tarihinden yirmi gün öncesine kadar yazılı açıklama talep edebileceğine imkân tanındığı ve idarece söz konusu talebin uygun görülmesi halinde ihale dokümanı alan isteklilere gönderileceği, ihaleye teklif vermek için öngörülen sürenin anılan düzenlemeye aykırı olduğu ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin isteklilerin şikâyet haklarında belirlenen sürenin kullanılmasının olanaksız hale getirildiği, Teklif için 3 günden daha az bir süre belirlenen ihalede 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesindeki hükümlerin sağlanmasının mümkün olmadığı, İhale dokümanında değişiklik veya açıklama yapılması başlıklı 29’uncu maddesi ihaleye bir defaya mahsus olmak üzere en fazla yirmi gün zeyilname ile ertelenebileceği, zeyilname düzenlenmesi halinde teklifini bu düzenlemeden önce vermiş olan isteklilerin tekliflerini geri çekerek yeniden teklif verme imkanı sağlanabileceği, ancak ihalenin ertelenmesini talep etme hakkını kullanmak için dahi süre bulunmadığı, yukarıda açıklanan sebeplerle önceden bilgi sahibi olmaksızın ihaleye yerli ve yabancı isteklilerin teklif vermesinin mümkün olmadığı, açıklanan nedenlerle kamu ihale mevzuatına aykırı olan ihalenin iptal edilmesi gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir. 

            4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur…” hükmü, 

Anılan Kanun’un “İhale ilan süreleri ve kuralları ile ön ilan” başlıklı 13’üncü maddesinde “Bütün isteklilere tekliflerini hazırlayabilmeleri için yeterli süre tanımak suretiyle; a) Yaklaşık maliyeti 8 inci maddede yer alan eşik değerlere eşit veya bu değerleri aşan ihalelerden;  

           …

           
3 ) Pazarlık usulü ile yapılacak olanların ilânları, ihale tarihinden en az yirmibeş gün önce,

            Kamu İhale Bülteninde en az bir defa yayımlanmak suretiyle yapılır…” hükmü, 

      Aynı Kanun’un Uygulanacak ihale usulleri” başlıklı 18’inci maddesinde İdarelerce mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalelerinde aşağıdaki usullerden biri uygulanır:

            …

c) Pazarlık usulü…” hükmü, 

Aynı Kanun’un “Pazarlık usülü” başlıklı 21’inci maddesinde “Aşağıda belirtilen hallerde pazarlık usulü ile ihale yapılabilir:

            b) Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması.

            …

            f) …(b), (c) ve (f) bentlerinde belirtilen hallerde ilan yapılması zorunlu değildir. İlan yapılmayan hallerde en az üç istekli davet edilerek, yeterlik belgelerini ve fiyat tekliflerini birlikte vermeleri istenir…Bu madde kapsamında yapılacak ihalelerde, ilk fiyat tekliflerini aşmamak üzere isteklilerden ihale kararına esas olacak son yazılı fiyat teklifleri alınarak ihale sonuçlandırılır…” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “İhale ve ön yeterlik dokümanının içeriği ve idari şartnamede yer alması zorunlu hususlar” başlıklı 27’nci maddesinde “İhale dokümanında; isteklilere talimatları da içeren idari şartnameler ile yaptırılacak işin projesini de kapsayan teknik şartnameler, sözleşme tasarısı ve gerekli diğer belge ve bilgiler bulunur. Ön yeterlik dokümanında ise adaylarda aranılan şartlara, ön yeterlik kriterlerine ve gerekli diğer belge ve bilgilere yer verilir.

İdari şartnamede ihale konusuna göre asgari aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur:

           k) İhale kararının alınmasından sözleşmenin imzalanmasına kadar uygulanması gereken ve bu Kanunda belirtilen usul ve esaslar.

           l) İhalenin sadece yerli isteklilere açık olup olmadığı ve yerli istekliler lehine fiyat avantajı uygulanıp uygulanmayacağı…” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “İhale ve ön yeterlik dokümanının verilmesi” başlıklı 28’inci maddesinde “İhale ve ön yeterlik dokümanı idarede bedelsiz görülebilir. Ancak, ön yeterlik veya ihaleye katılmak isteyen isteklilerin bu dokümanı satın almaları zorunludur. İlan yapılmayan ihalelerde, ihale dokümanı sadece idare tarafından davet edilenlere satılır…”hükmü,

Aynı Kanun’un “İhale dokümanında değişiklik veya açıklama yapılması” başlıklı 29’uncu maddesinde “İlân yapıldıktan sonra ihale dokümanında değişiklik yapılmaması esastır.

Değişiklik yapılması zorunlu olursa, bunu gerektiren sebep ve zorunluluklar bir tutanakla tespit edilerek önceki ilânlar geçersiz sayılır ve iş yeniden aynı şekilde ilân olunur.

Ancak, ilân yapıldıktan sonra, tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin idarece tespit edilmesi veya isteklilerce yazılı olarak bildirilmesi halinde, ihale dokümanında değişiklikler yapılabilir. 

Yapılan bu değişikliklere ilişkin ihale dokümanının bağlayıcı bir parçası olan zeyilname, son teklif verme gününden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde ihale  dokümanı  alanların  tamamına gönderilir. Zeyilname ile yapılan değişiklikler nedeniyle tekliflerin hazırlanabilmesi için ek süreye ihtiyaç duyulması halinde, ihale tarihi bir defaya mahsus olmak üzere en fazla yirmi gün zeyilname ile ertelenebilir. Zeyilname düzenlenmesi halinde, teklifini bu düzenlemeden önce vermiş olan isteklilere tekliflerini geri çekerek, yeniden teklif verme imkanı sağlanır. 

Ayrıca, istekliler tekliflerini hazırlarken ihale dokümanında açıklanmasına ihtiyaç duyulan hususlarla ilgili olarak son teklif verme gününden yirmi gün öncesine kadar yazılı olarak açıklama talep edebilir. Bu talebin idarece uygun görülmesi halinde yapılacak açıklama, bu tarihe kadar ihale dokümanı alan bütün isteklilere son teklif verme gününden on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde ve açıklama talebinde bulunan istekli belirtilmeksizin yazılı olarak gönderilir.” hükmü,

 

            Aynı Kanun’un “İdareye şikayet başvurusu” başlıklı 55’inci maddesinde “Şikayet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır. İlanda yer alan hususlara yönelik başvuruların süresi ilk ilan tarihinden, ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan diğer hükümlerine yönelik başvuruların süresi ise dokümanın satın alındığı tarihte başlar.

          İlan, ön yeterlik veya ihale dokümanına ilişkin şikâyetler birinci fıkradaki süreleri aşmamak üzere en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabilir.

          Bu yöndeki başvuruların idarelerce ihale veya son başvuru tarihinden önce sonuçlandırılması esastır. Şikâyet üzerine yapılan incelemede tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin bulunması ve idarece ihale dokümanında düzeltme yapılmasına karar verilmesi halinde, gerekli düzeltme yapılarak 29 uncu maddede belirtilen usule göre son başvuru veya ihale tarihi bir defaya mahsus olmak üzere ertelenir. Ancak belirlenen maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin ilanda da bulunması halinde 26 ncı maddeye göre işlem tesis edilir.”hükmü,

           Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Bildirim ve tebligat esasları” başlıklı 6’ncı maddesinde “…(5) Faks ile yapılan tebligatta, bildirim tarihi tebliğ tarihi sayılır. Bu şekilde yapılan tebligatın aynı gün idare tarafından teyit edilmesi zorunludur. Teyit işleminin gerçekleşmiş kabul edilebilmesi için tebligatın iadeli taahhütlü mektupla bildirime çıkarılmış olması yeterlidir. Tebligatın, teyit işlemi ile bildirim tarihini kapsayacak şekilde ayrıca belgelendirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde tebligat usulsüz yapılmış sayılır ve Tebligat Kanununun usule aykırı tebliğe ilişkin hükümleri uygulanır…”hükmü,

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: Günbatımı-Gündoğumu arasında hizmet verecek Ambulans Helikopter Kiralama

b) Miktarı ve türü:

3 Adet Günbatımı-Gündoğumu Arasında Hizmet Verecek Ambulans Helikopter Kiralama Hizmet Alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

c) Yapılacağı yer: Türkiye Genelinde Kullanılmak Üzere …” düzenlemesi,

Anılan Şartname’nin “İhaleye ilişkin bilgiler ile ihale ve son teklif verme tarih ve saati” başlıklı 3’üncü maddesinde “3.1.

a)İhale kayıt numarası: 2016/78364

b) İhale usulü: Pazarlık Usulü 21/b bendi.

c) Tekliflerin sunulacağı adres: Mithatpaşa Caddesi No:3, B Blok, Zemin Kat, 13 nolu Oda, Sıhhıye-ANKARA

ç) İhalenin yapılacağı adres: Mithatpaşa Caddesi No:3, B Blok, Zemin Kat, 13 nolu Oda, Sıhhıye-ANKARA

d) İhale tarihi: 17.03.2016

e) İhale saati: 11:00

f) İhale komisyonunun toplantı yeri: Mithatpaşa Caddesi No:3, B Blok, Zemin Kat, 13 nolu Oda, Sıhhıye-ANKARA

3.2. Teklifler ihale (son teklif verme) tarih ve saatine kadar yukarıda belirtilen yere verilebileceği gibi, iadeli taahhütlü posta yoluyla da gönderilebilir. İhale (son teklif verme) saatine kadar İdareye ulaşmayan teklifler değerlendirmeye alınmaz.

3.3. Verilen teklifler, zeyilname düzenlenmesi hali hariç, herhangi bir sebeple geri alınamaz.

3.4. İhale tarihinin tatil gününe rastlaması halinde ihale, takip eden ilk iş gününde yukarıda belirtilen yer ve saatte yapılır ve bu saate kadar verilen teklifler kabul edilir.

3.5. İlan tarihinden sonra çalışma saatlerinin değişmesi halinde de ihale yukarıda belirtilen saatte yapılır.

3.6. Saat ayarlarında, Türkiye Radyo Televizyon Kurumunun (TRT) ulusal saat ayarı esas alınır.” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “İhale dokümanının görülmesi ve temini ile EKAP'a kayıt zorunluluğu” başlıklı 4’üncü maddesinde “4.1. İhale dokümanı aşağıda belirtilen adreste bedelsiz olarak görülebilir. Ancak, ihaleye teklif verecek olanların, İdarece onaylı ihale dokümanını satın alması zorunludur.

a) İhale dokümanının görülebileceği yer: :Mithatpaşa Caddesi No:3, B Blok, Zemin Kat, 13 nolu Oda, Sıhhıye-ANKARA

b) İhale dokümanının görülebileceği internet adresi: https://ekap.kik.gov.tr/EKAP/,

c) İhale dokümanının satın alınabileceği yer: İhale doküman bedelinin, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Merkez Döner Sermaye İşletme Birimi Halk Bankası Ankara Kurumsal Şubesi nezdinde bulunan TR08 0001200945200044000007 nolu hesabına (makbuzun/dekontun içeriğinde; isteklinin adı, soyadı, ünvanı, vergi numarası/T.C. Kimlik numarası, idare adı, ihale kayıt numarası ve ihale doküman bedeli bilgileri belirtilecektir) yatırılan makbuzun/dekontun ibrazı ile Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı, Satınalma Birimi, Mithatpaşa Cad. No:3, B Blok, Zemin Kat, 13 Nolu Oda, Sıhhıye/ANKARA adresinden alınabilir.

ç) İhale dokümanı satış bedeli: 250 TRY (Türk Lirası) (iki yüz elli Türk Lirası)

4.2. İhale dokümanını satın almak isteyenler, ihale dokümanını oluşturan belgelerin aslına uygunluğunu ve belgelerin tamam olup olmadığını kontrol eder. Bu incelemeden sonra, ihale dokümanını oluşturan belgelerin tamamının aslına uygun olarak teslim alındığına dair standart form, biri satın alana verilmek üzere iki nüsha olarak düzenlenir…” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “İhalenin yabancı isteklilere açıklığı” başlıklı 8’inci maddesinde “8.1. İhale, yeterlik kriterlerini taşıyan tüm yerli ve yabancı isteklilere açıktır.” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “İhale dokümanına ilişkin açıklama yapılması” başlıklı 13’üncü maddesinde “13.1. İstekliler, tekliflerin hazırlanması aşamasında, ihale dokümanında açıklanmasına ihtiyaç duydukları hususlarla ilgili olarak, ihale tarihinden yirmi gün öncesine kadar yazılı olarak açıklama talep edebilir. Bu tarihten sonra yapılacak açıklama talepleri değerlendirmeye alınmayacaktır.

13.2. Talebin uygun görülmesi halinde İdarece yapılacak yazılı açıklama, ihale tarihinden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde ihale dokümanı alanların tamamına gönderilir veya imza karşılığı elden tebliğ edilir.

13.3. Açıklamada, sorular ile İdarenin ayrıntılı cevabı yer alır, açıklama talebinde bulunanın kimliği belirtilmez.

13.4. Açıklamalar, açıklamanın yapıldığı tarihten sonra dokümanı satın alanlara ihale dokümanının bir parçası olarak verilir.” düzenlemesi,

Aynı Şartname’nin “İhale dokümanında değişiklik yapılması” başlıklı 14’üncü maddesinde “14.1. İlan yapıldıktan sonra ihale dokümanında değişiklik yapılmaması esastır. Ancak, tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hatalar veya eksikliklerin İdarece tespit edilmesi veya İdareye yazılı olarak bildirilmesi halinde, zeyilname düzenlenmek suretiyle ihale dokümanında değişiklik yapılabilir. Zeyilname, ihale dokümanının bağlayıcı bir parçası olarak ihale dokümanına eklenir.

14.2. Zeyilname, ihale tarihinden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde ihale dokümanı alanların tamamına gönderilir veya imza karşılığı elden tebliğ edilir.

14.3. Zeyilname düzenlenmesi nedeniyle tekliflerin hazırlanabilmesi için ek süreye ihtiyaç duyulması halinde İdare, ihale tarihini bir defaya mahsus olmak üzere en fazla yirmi gün süreyle zeyilname ile erteleyebilir. Erteleme süresince, ihale dokümanının satılmasına ve teklif alınmasına devam edilecektir.

14.4. Zeyilname düzenlenmesi halinde, tekliflerini bu düzenlemeden önce vermiş olan istekliler tekliflerini geri çekerek, yeniden teklif verebilirler.

14.5. 4734 sayılı Kanunun 55 inci maddesi uyarınca şikayet üzerine yapılan incelemede tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin bulunması ve idarece ihale dokümanında düzeltme yapılmasına karar verilmesi halinde, ihale tarihinden önce gerekli düzeltme yapılarak yukarıda belirtilen usule göre ihale tarihi bir defa daha ertelenebilir. Belirlenen maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin ilanda da bulunması halinde ise ihale sürecine devam edilebilmesi ancak Kanunun 26 ncı maddesine göre düzeltme ilanı yapılması ile mümkündür. Düzeltme ilanı için Kanunda öngörülen sürenin sona erdiğinin anlaşılması halinde ihale iptal edilir.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

İhale işlem dosyası içerisinde gönderilen belgeler incelendiğinde, başvuruya konu ihalenin Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci maddesinin (b) bendi kapsamında pazarlık usulü ile ve ihale ilanı yayınlanmadan gerçekleştirildiği,

Bahse konu ihale kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan gündoğumu ve günbatımı zamanlarında çalıştırılacak ambulans helikopterler ile 180 gün süre ile gece şartlarında hasta ve yaralı taşıma hizmetlerinin gerçekleştirilmek istendiği, söz konusu işin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 19’uncu maddesine istinaden açık ihale usulü ile gerçekleştirilene kadar idarenin ihtiyacı olarak belirlendiği,

İdarece doküman almaya ve teklif vermeye davet konulu yazıların 11 adet firmaya faks ile gönderildiği, söz konusu isteklilere gönderilen faks bildirimlerinin 14.03.2016 tarihi ve saat 14:55 ile 15:28 arasında gönderildiğine ilişkin teyitlerinin alındığı, söz konusu yazılarda “3 Adet Günbatımı-Gündoğumu Arasında Hizmet Verecek Ambulans Helikopter Hizmet Alımı İşi 4734 sayılı Kanunun 21’inci maddesinin (b) bendi uyarınca ihale edilecektir. İhale dokümanı idarenin aşağıda belirtilen adresinde görülebilir ve satın alınabilir. İhaleye katılmak için ihale dokümanına uygun olarak hazırlayacağınız teklifinizi en geç 17.03.2016 tarihi saat 11:00 kadar ihale dokümanında belirtilen adrese ulaştırmanız gerekmektedir…” ifadelerine yer verildiği, başvuru sahibine gönderilen yazının faks teyidinin ise 14.03.2016 tarih ve saat 15.28 olarak yer aldığı, başvuru sahibinin de şikâyet başvurusunda ki beyanın da söz konusu yazının aynı tarih ve saat 15.31’de taraflarına bildirildiğinin ifade edildiği,

İhalede 2 adet ihale dokümanı satın alındığı, 17.03.2016 tarihinde gerçekleştirilen ihaleye yalnızca Thk Gökçen Hav. İ.İ. Şti.nin teklif sunduğu ve söz konusu isteklinin ilk fiyat teklifinin idarece uygun görülerek aynı tarihli yazı ile 2’nci fiyat teklifinin yazılı olarak sunulmasın talep edildiği ve anılan tarihte düzenlenen ihale komisyonu kararı ile söz konusu istekli ekonomik açıdan en avantajlı teklif sahibi olarak belirlendiği görülmüştür. 

            Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci maddesinin (b) bendi kapsamında gerçekleştirilecek ihalelerde ilan yapılıp yapılmayacağı hususunun idarenin takdir yetkisinde bulunduğu, ilan yapılmaması durumunda ihaleye en az üç istekli davet edilerek, yeterlik belgelerini ve fiyat tekliflerini birlikte vermelerinin istenebileceği anlaşılmıştır. 

  Anılan Kanun maddesinin gerekçesinde ise “…Pazarlık usulü ile yaptırılabilecek işlerin belirlenmesi sırasında, işlerin özelliği ve ivedilik gibi kriterler esas alınmıştır… Ayrıca rekabetin sağlanabilmesi amacıyla, bu maddede belirtilen ilan yapılma zorunluluğu bulunmayan hallerde en az 3 isteklinin ihaleye davet edilmesi, ilan yapılacak hallerde ise teklif veren istekli sayısının en az 3 olması hüküm altına alınmıştır… Kanunun 21 inci maddesinin (b) ve (c) bentlerinde ivediliği nedeniyle ilan yapılmaksızın pazarlığa çıkılmasına imkan tanındığı halde, bu bent kapsamındaki işler için ayrıntılı bir müzakere sürecinin öngörülmesi ivedilik halinin doğasıyla bağdaşmayacağından; bu sürecin yalnız (a), (d) ve (e) bentleri için zorunlu kılınması öngörülmektedir…”ifadelerine yer verildiği görülmüştür.

            Yukarıda yer verilen kanun hükümleri, mevzuat ve doküman düzenlemeleri uyarınca, ihale dokümanının, idarenin adresinde bedelsiz görülebileceği, dokümanın sadece ihaleye davet edilenlere satılabileceği, ihaleye katılmak isteyen isteklilerin ihale dokümanını idarenin adresinden satın almalarının gerektiği, istekliler, tekliflerin hazırlanması aşamasında, ihale dokümanında açıklanmasına ihtiyaç duydukları hususlarla ilgili olarak, ihale tarihinden yirmi gün öncesine kadar yazılı olarak açıklama talep edebileceği, şikâyet başvurusunun süresinin, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren ihale konusu iş kapsamında beş gün olduğu, ihale dokümanına ilişkin şikâyetler birinci fıkradaki süreleri aşmamak üzere en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabileceği, şikâyet üzerine yapılan incelemede tekliflerin hazırlanmasını veya işin gerçekleştirilmesini etkileyebilecek maddi veya teknik hataların veya eksikliklerin bulunması ve idarece ihale dokümanında düzeltme yapılmasına karar verilmesi halinde, gerekli düzeltmenin yapılarak Kamu İhale Kanunu’nun 29 uncu maddesinde belirtilen usule göre ihale tarihinin bir defaya mahsus olmak üzere ertelenebileceği anlaşılmıştır. 

            Ayrıca söz konusu Kanun maddesi kapsamında gerçekleştirilecek ihalelere ait işlerin niteliği ve ivediliği esas alınarak idarelerin ilan yapıp yapmaması konusunda takdir yetkisi tanındığı ve bu anlamda ilana ilişkin süreler açısından zorunluluğun kaldırıldığı, ayrıca en az üç isteklinin ihaleye davet edilerek Kamu İhale Kanunu’nun temel ilkelerinde yer alan rekabet ortamının işin ivediliği ve önceliği doğrultusunda sağlanmasının istendiği, teklif vermesi gereken asgari istekli sayısı açısından ise bir şartın getirilmediği, 

Bununla birlikte istekli olabileceklerin ihaleye davet tarihi ile ihale tarihi arasında idarelerce belirlenmesi gereken asgari veya azami süre açısından bir hükme yer verilmediği, işin önemine istinaden idarenin ihtiyacının karşılanmasında rekabet ortamının işin ivediliği ile birlikte sağlanması gerektiği, ayrıca asgari teklif sayısına ilişkin bir zorunluluğun bulunmadığı anlaşılmıştır.

İdarece ihale konusu işe ilişkin ihale ilanı yayınlanmadan isteklilere davet yazıları ile bildirimde bulunulduğu ve doküman düzenlemeleri uyarınca tekliflerin sunulmasının istendiği, anılan Kanun maddesi uyarınca yapılan ihalelerde, söz konusu işlerin ivediliği ve niteliği itibariyle ihale ilanı yapılmamasına ilişkin idarelere takdir yetkisi tanınarak istisnai bir durum öngörüldüğü, bu kapsamda idarece ihale ilanı yapılmadan ihalenin gerçekleştirildiği ve asgari sayıda davet edilmesi gereken isteklinin ihaleye davet edildiği, bu anlamda idarece söz konusu ihaleye ait anılan Kanun maddesi uyarınca öngörülen yükümlülüklerin yerine getirdiği anlaşılmıştır.

            Başvuru sahibinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 13’üncü maddesinin (a) bendinde “Pazarlık usulü ile yapılacak olanların ilanları, ihale tarihinden en az yirmi beş gün önce, Kamu İhale Bülteninde en az bir defa yayımlanmak suretiyle yapılır” hükmü ve yaklaşık maliyeti anılan Kanun’un 8’inci maddesinde yer alan eşik değerlerin altında olan ihaleler için daha kısa süreler öngörülmekle birlikte hiçbir şekilde ihale ilanı ile ihale tarihi arasında olması gereken sürenin 7 günden daha kısa bir süre olmaması gerektiği, söz konusu hükümlerin bağlayıcı olduğu ve faks ile taraflarına yapılan bildirimin açıklanan yönler ile kamu ihale mevzuatına aykırı olduğu iddiasına ilişkin olarak yapılan incelemede; 

İdarenin başvuru sahibine ihaleye davet yazısının gönderilme tarihinin belirlenmesi açısından, taraflarının ihaleye davet edilmeleri gereken tarihin ilgili mevzuatta ihale ilanı ve ihale tarihi arasında öngörülen asgari ve azami sürelere aykırılık teşkil ettiği iddia edilmekle birlikte ihale konusu işe ait ihale ilanı yapılıp yapılmasının idarenin takdir yetkisinde bulunduğu bu kapsamda idarece ihale konusu işe ait ihale ilanı yayınlanmadan ve firmalara ihaleye davet yazıları gönderilerek işlem tesis edildiği dikkate alındığında, ihale konusu iş kapsamında ihale ilanı yayınlanmadığı, bu nedenle ihaleye davet yazısı ile ihale tarihi aralığının, mevzuatta ihale ilan tarihi ve ihale tarihi esas alınarak belirlenen sürelere göre belirlenmesi gerektiğine yönelik bir zorunluluğunun aranamayacağı anlaşıldığından, başvuru sahibinin söz konusu iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır. 

Başvuru sahibinin ihaleye davet edildikleri tarih ile ihale tarihi arasında belirlenen süre açısından yazılı taleplerinin karşılanamayacağı, şikâyet başvurusu süresinin sınırlandığı, teklif vermeleri açısından belirlenen sürenin yetersiz olduğu, teklif verme olanağı bulunmadığı yönündeki iddiaları ile ilgili olarak yapılan değerlendirmede, 

Başvuru sahibi tarafından ihale dokümanının 15.03.2016 tarihinde alındığı, ihale tarihinin ise 17.03.2016 olarak belirlendiği, bu nedenle başvuru sahibinin teklif vermeleri açısından belirlenen sürenin yetersiz olduğu ve teklif verme olanaklarının bulunmadığı ifade edilmiş olup, idarece belirlenen söz konusu süreler açısından ihaleye katılımda aranan hangi yeterlik kriterlerinin karşılanamayacağı, teklif vermelerine engel hangi durumların bulunduğuna ilişkin açık bir ifadeye yer verilmediği, bu anlamda ihaleye teklif verememelerine gerekçe olarak hangi hususların süre açısından karşılanamayacağına ilişkin bir değerlendirme yapılmasının mümkün olmadığı anlaşılmıştır. 

Bununla birlikte, ihale tarihi ve davet tarihi süreleri aralığı dikkate alındığında istekli olabileceklerin İdari Şartname’nin 13’üncü maddesi uyarınca açıklama istenmesi taleplerine ilişkin sürenin kısıtlandığı, ancak söz konusu sürelerin kısıtlanmasının işin niteliği ve ivediliği gereği kabul edilebilir olarak değerlendirilebileceği ve ihalenin iptaline gerekçe olarak değerlendirilmeyeceği sonucuna varılmıştır. 

Ayrıca başvuru sahibinin şikâyet başvurularının süre açısından kısıtlandığı ve idarece zeyilname düzenlenerek ihale tarihinin ertelenebileceği, teklif vermeleri için gereken sürenin mevzuata aykırı olduğu iddiaları ile ilgili olarak yapılan değerlendirmede; 

 Kamu İhale Kanunu’nun 55’inci maddesinde ihale dokümanına ilişkin şikâyetlerin 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş günü aşmamak kaydıyla en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabileceği hüküm altına alınmıştır. 

            İhaleye ait ihale dokümanına yönelik şikayet başvurusu yapılabilmesi açısından ihale dokümanı bedelinin bankaya yatırılması, dokümanın idarenin adresinden satın alınması zorunluluğu bulunduğu dikkate alındığında istekli olabileceklere gönderilen 14.03.2016 tarihli davet yazıları uyarınca 3 iş günü öncesine kadar (14.03.2016) yapılması gereken dokümana yönelik şikayet başvurularının sınırlandırıldığının açık olduğu ve idarece başvuru sahibinin 16.03.2016 tarihli şikayet başvurusunun ihale tarihinden 3 iş günü öncesine kadar yapılmadığı gerekçesiyle reddine karar verildiği görülmekle birlikte kamu ihale mevzuatı uyarınca istekli olabileceklerin tekliflerini hazırlarken ihale dokümanında açıklanmasına ihtiyaç duyulan hususlarla ilgili talepte bulunulabileceği, başvuru sahibinin idareye yaptığı şikayet başvurusunda ve itirazen şikayet başvurusunda 17.03.2016 tarihinde gerçekleştirilen ihaleye, süre sınırlaması dışında teklif verilmesini engelleyen hususlara yönelik spesifik bir iddiasının ve bu doğrultuda zeyilname düzenlenmesini gerektirecek bir durumun bulunmadığı, anılan Kanun’un 21’inci maddesinin (b) bendine uygun olarak ilan yapılmadan gerçekleştirilen ihaleye ait tüm firmalara davet yazısının 14.03.2016 tarihinde gönderildiği, başvuru sahibinin söz konusu davet yazısını anılan tarihte ve saat: 15:32’de aldığını beyan ettiği, ilan edilmeden ve ivedilik gerektirdiği anlaşılan anılan Kanun maddesi ile gerçekleştirilecek ihalelerde ihaleye ait ihale tarihi ile davet tarihi arasında belirlenmesi zorunlu bir sürenin kamu ihale mevzuatı uyarınca bulunmadığı hususları birlikte değerlendirildiğinde idarece ihale tarihinden 3 iş günü öncesinde firmalara ihaleye davet yazısı ile bildirimde bulunarak ihalenin gerçekleştirilmesinde kamu ihale mevzuatına aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine, 
   

Oybirliği ile karar verildi.

 



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap