Sürekli işçilerin mal ve hizmet komisyonunda görevlendirilmesi.

Yayın Tarih: 19.12.2018 09:12
Özet

Bilindiği üzere taşeron şirket çalışanları 02.04.2018 tarihinde 696 sayılı KHK.ile sürekli işçi (4-D) kadrolarına geçişi sağlandı. 4734 sayılı ihale kanununun 22/D Mal ve Hizmet muayene komisyonunda görevlendirilmesi yapılabilir mi ve mali açıdan % oranları nelerdir ? İkinci bir sorum ise Sürekli işçi Gider Tahakkuk Birimi için Asil sorumlu olarak görevlendirilmesi yapılabilir mi ? İlginiz için […]


Bilindiği üzere taşeron şirket çalışanları 02.04.2018 tarihinde 696 sayılı KHK.ile sürekli işçi (4-D) kadrolarına geçişi sağlandı. 4734 sayılı ihale kanununun 22/D Mal ve Hizmet muayene komisyonunda görevlendirilmesi yapılabilir mi ve mali açıdan % oranları nelerdir ? İkinci bir sorum ise Sürekli işçi Gider Tahakkuk Birimi için Asil sorumlu olarak görevlendirilmesi yapılabilir mi ? İlginiz için şimdiden teşekkür ederim. İyi Çalışmalar


Cevabımız

Kamu İhale Kurumunun 18.07.2018 tarih ve 2018/DK.D-187 sayılı kararında özetle "696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile statü ya da kadroya geçişi Söz konus kararın sonuç kısmında; "4734 ve 4735 sayılı Kanunlar ile buna yönelik çıkarılan ikincil mevzuatta, 696 sayılı Kararname ile kamu kurum ve kuruluşlarındaki sürekli işçi kadrolarına veya mahalli idare şirketlerinde işçi statülerine geçirilenlerin ihale ve sözleşme sürecinde oluşturulacak komisyon ve teşkilatlarda görev almasını yasaklayan bir düzenlemenin yer almadığı anlaşılmış olup bahse konu kadro ve statülere geçirilen kişilerin “idare personeli” niteliğine sahip olduğu, bu nedenle ihale ve sözleşme sürecindeki komisyon ve teşkilatlarda yer alabileceği ancak geçici işçi statüsünde bulunan kişilerin komisyon ve teşkilatlarda yer alamayacağı değerlendirilmiştir.; demektedir.

Belediye veya diğer kamu şirketleri açısından ise;

Muayene ve kabul komisyonu yönetmeliklerinde; "Muayene ve kabul komisyonları, yetkili makam tarafından, biri başkan olmak üzere en az üç (3) kişiden oluşturulur. İşin önemi ve özelliği dikkate alınarak komisyonun üye sayısı, toplam sayı tek olmak üzere yeteri kadar arttırılabilir.

Bu komisyonlarda görevlendirilecek olanların tamamının işin uzmanı olması zorunludur. Ancak, ilgili idarede yeterli sayıda veya işin özelliğine uygun nitelikte uzman personel bulunmaması durumunda, 4734 sayılı Kanuna tabi idarelerden uzman personel görevlendirilebilir." denilmektedir.

Burada muayene ve kabul komisyonlarında kastedilen idarenin personeli olup bunlar da kadro açısından memur, sözleşmeli personel ve işçi (belediyenin kadrolu işçisi) olarak tanımladığımızda bunların komisyonlarda görevlendirilmesi gerekmekte olup Yönetmeliklerde komisyonun kurulmasında bu kapsamda idarenin personelinin bulunmadığı durumda diğer idarelerden uzman personel görevlendirilmesi gerektiği belirtilerek personel açısından sınırlandırma yapılmıştır. Bu minvalde kamunun şirketinde çalışan işçinin bu kapsamda görevlendirilmesinin doğru olmadığı değerlendirilmektedir. Dolayısıyla imza yetkilerinin de olmadığı anlaşılmaktadır.

Sürekli işçi Gider Tahakkuk Birimi için Asil sorumlu olarak görevlendirilebileceği değerlendirilmektedir. 

 

Düzenleyici Kurul Kararı



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap