Üstad benim sorum 696 Sayılı KHK ile 375 sayılı KHK eklenen geçici 23 ve 24 üncü maddelere istinaden personel çalıştırmaya dayalı hizmet alımların da süresi 31.12.2017 tarihinde sona eren sözleşmeler Geçici 23 üncü maddesinin XV inci fıkrasına istinaden geçiş işlem süresince 4734 sayılı KİK (22/d) kapsamında alım yapılabilir denmektedi.Bu geçiş süreci sona erdikten sonra bu […]
Üstad benim sorum 696 Sayılı KHK ile 375 sayılı KHK eklenen geçici 23 ve 24 üncü maddelere istinaden personel çalıştırmaya dayalı hizmet alımların da süresi 31.12.2017 tarihinde sona eren sözleşmeler Geçici 23 üncü maddesinin XV inci fıkrasına istinaden geçiş işlem süresince 4734 sayılı KİK (22/d) kapsamında alım yapılabilir denmektedi.Bu geçiş süreci sona erdikten sonra bu hizmetlerin ifası için (sözleşmesi 31.12.2017 tarihi ile biten) hizmetler için gerekli araç, makine alet edevat gibi ihtiyaçlar için hizmet alım ihalesi mi yapılması gerekir yoksa 696 sayılı KHK istinaden çıkarılan TEBLİĞ^in 43^üncü maddesine istinaden en az üç kişilik komisyon kurularak ihtiyaçlarn temin yoluna gidilebilir mi?
Üst Konuları: 696 sayılı KHK
Benzer İçerikler: 696, alet, ALIM, araç, duyulan, edevat, gerekir, gibi, için, ihale, ihtiyaç, ihtiyaçlar, KHK, KHK8217da, komisyonca, makine, mi, sayılı, yapılabilir, yapmak, yoksa
Tebliğin 43'üncü maddesi şu şekildedir;
"375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 24 üncü maddesine göre feshedilmiş sayılan veya iş eksilişi yapılan hizmet alım sözleşmeleri kapsamında idarelere veya idarelerin şirketlerine ait iş yerlerinde hizmetlerin yürütülmesinde fiilen kullanılmakta olan taşınırlar ile tüketim malzemelerinden hizmetin sunulabilmesi için ihtiyaç duyulduğu idarece veya idarenin şirketince belirlenenlerin satın alınmasına veya kiralanmasına en az üç kişiden oluşan komisyon tarafından karar verilir. Komisyonda, malzemenin niteliğine göre konusunda uzman personel ilgili idarenin veya idarenin şirketinin harcama yetkilisi/birim yetkilisi tarafından görevlendirilir. Gerekli olması halinde idareler veya idarelerin şirketleri birden fazla komisyon oluşturabilir.
(2) Komisyon tarafından, hizmetlerin yürütülmesi için gerekli taşınırlar ile tüketim malzemelerinin tespiti yapılır. Taşınırlardan kullanılabilir olan ve idarece veya idarenin şirketince ihtiyaç duyulanların satın alınması ya da kiralanması hususu değerlendirilir. Bu çerçevede, tüketim malzemeleri satın alınabilir; taşınırlar için ise hizmette geçici veya sürekli kullanıldığına bakılmaksızın satın alma veya kiralama yoluna gidilebilir.
(3) Tespiti yapılan taşınırlar ile tüketim malzemelerinden satın alınmasına karar verilenlerin komisyon tarafından rayiç değeri belirlenir. Satın alma bedeli hiçbir şekilde taşınırlar ve tüketim malzemeleri için yüklenicinin 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tutulan yasal defter ve kayıtlarında yer alan kayıtlı değerinden fazla olamaz. Komisyon, değer tespitinde ticaret odası, sanayi odası, borsa, meslek kuruluşları, ilgili diğer kuruluşlardan veya aynı nitelikteki taşınırı ve tüketim malzemesini satın alan idarelerden veya piyasa fiyat araştırması sonuçlarından yararlanabilir.
(4) Satın alınan taşınırlar, komisyonca belirlenecek bedele istinaden ilgili firmadan alınacak faturaya göre belgesi düzenlenerek idarenin veya idarenin şirketinin kayıtlarına alınır. Kiralanacak taşınırlar idarece veya şirketçe takip edilir."
Yukarıdaki tebliğ hükmüne göre feshedilmiş sayılan veya iş eksilişi yapılan personel çalıştırılmasına dayalı ihaledeki söz konusu hizmetin sunulabilmesi için ihtiyaç duyulduğu idarece veya idarenin şirketince belirlenenlerin satın alınmasına veya kiralanmasına en az üç kişiden oluşan komisyon tarafından karar verilir.
Ancak komisyon tarafından belirlenen rayiç bedel belilenir ve alınan taşınır veya tüketim malzemesinin kişinin yasal defter ve belgelerinde yer alan kayıtlardan fazla olmaması gerekir aksi taktirde sorumluluk doğar. Ancak kiralama için rayiç bedel belirlenmesine ilişkin hüküm bulunmamaktadır. burada eğer taşıta ilişkin ise kiralamanın niteliğine göre (kapsam dahilinde ise) ihale yoluyla Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin esas ve usuller çerçevesinde yapılması gerekir.
Eğer söz konusu taşınırlar veya tüketim malzemeleri komisyon marifetiyle alınamıyorsa limitine göre doğrudan temin yoluyla veya ihale yoluyla satın alma yoluna gidilir. eğer idarenin söz konusu taşınırları için satın alacak bütçesi yok ise duruma göre kiralama yoluna gidiliebilir.
Kolaylıklar diliyorum.
Analiz
Makale
Sayaç
Karar
Soru Cevap