Devlet ihale kanununa göre yapılan kiralama ihalesinde, sözleşme imzalandıktan sonra kira bedelinde değişiklik yapabilir miyiz? Kira bedelini düşürebilir miyiz?

Yayın Tarih: 07.02.2019 09:02
Özet

Devlet ihale kanununa göre yapılan kiralama ihalesinde, sözleşme imzalandıktan sonra kira bedelinde değişiklik yapabilir miyiz? Kira bedelini düşürebilir miyiz? (firma , bu kira çok yüksek, karşılayamıyorum diyor)


Devlet ihale kanununa göre yapılan kiralama ihalesinde, sözleşme imzalandıktan sonra kira bedelinde değişiklik yapabilir miyiz? Kira bedelini düşürebilir miyiz? (firma , bu kira çok yüksek, karşılayamıyorum diyor)


Cevabımız

Bildiğiniz gibi 2886 sayılı Devlet İhale Kanunun 2'nci maddesine göre; "Bu Kanunun yürütülmesinde, ihtiyaçların en iyi şekilde,uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve ihalede açıklık ve rekabetin sağlanması esastır." denilmektedir.

Ayrıca mezkur Kanunun 19'ucu maddesinde; "İlan yapıldıktan sonra şartname ve eklerinde değişiklik yapılamaz. Değişiklik yapılması zorunlu olursa, bunu gerektiren sebep ve zorunluluklar bir tutanakla tespit edilerek önceki ilanlar geçersiz sayılır ve iş yeniden aynı şekilde ilan olunur." denilmekte,

92'nci maddesinde ise; "Bu Kanunda yazılı sürelerin hesaplanmasında hüküm bulunmayen hallerde, Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır." denilmektedir.

Kiralama ihalesinde ilanda ve sözleşmede belirtilen şartlar dahilinde ihaleye çıkılmakta olup söz konusu şartları gören istekliler ihaleye katılmakta ve ihale üzerine kalan istekli ile kiralama sözleşmesi imzalanılmaktadır. Bu kapsamda sözleşmenin tutarına ilişkin değişiklik yapıldığında ihaleye girebilecek potansiyel istekliler aleyhine bir durum söz konusu olduğu gibi kiranın düşürülebileceğine ilişkin bir durum da aynı şekilde ihaledeki rekabeti ve şeffaflığı etkileyecek idarenin istediği kişilerin kiralarının çeşitli gerekçelerle ihalede oluşan kira tutarı gözardı edilerek düşürülebileceği algısı oluşacaktır. Bunun yanında ihaleye teklif veren isteklinin herşeyi düşünerek teklifini vermesi ve ona göre sözleşmeyi imzalaması gerekirdi.

Yukarıdaki verilen bilgiler ışığında kira sözleşmesindeki kira tutarının değiştirilemeyeceği - düşürülemeyeceği değerlendirilmektedir. Sözleşmeye aykırı hareket edilir ise kesin teminatı gelir kaydedilerek yasaklama hükmü uygulanması gerekir.

Kolaylıklar diliyorum.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap