Belediyemize hizmet sunan bir firma sözleşmeden itibaren ( 3 aylık bir doğrudan temin) 8 günlük yaptığı işe karşılık aylık tutarlı fatura kesilmiş,firma tüm uyarılarımıza rağmen faturayı düzeltmeye yanaşmamaktadır. Örnek; aylık 18.000 TL toplam 3 aylık 54.000 TL lik bir sözleşme imzalanmış. 20 şubatta sözleşme imzalanmış ve 28 şubatta 8 günlük iş tamamlanmış, 4.800 TL yerine […]
Belediyemize hizmet sunan bir firma sözleşmeden itibaren ( 3 aylık bir doğrudan temin) 8 günlük yaptığı işe karşılık aylık tutarlı fatura kesilmiş,firma tüm uyarılarımıza rağmen faturayı düzeltmeye yanaşmamaktadır. Örnek; aylık 18.000 TL toplam 3 aylık 54.000 TL lik bir sözleşme imzalanmış. 20 şubatta sözleşme imzalanmış ve 28 şubatta 8 günlük iş tamamlanmış, 4.800 TL yerine 18.000 TL fatura tarafımıza kesilmiştir. Bu durumda Mali Hizmetler olarak yapmamız gereken uygulama nedir? Bu faturayı kabul edip son ayda eksik fatura kestirmek ya da faturayı kabul etmeden (fatura dosyada olmaksızın) yapılan iş karşılığı hak edişle ilgili müdürlüğe hazırlatmak ya da kontrol teşkilatı ile muayene kabul komisyonunda aykırılığı belirtmek kaydı ile fatura kabul edilip 8 günlük (faturadaki tutardan farklı olarak) bir ödeme emri hazırlatmak ya da sözleşmeye aykırılıktan (yapılan iş tamam ama fazla gösterilmiş gibi) sözleşmedeki cezai işlemi uygulayıp sözleşmeyi fesih etmek mi? Teşekkürler…
Üst Konuları: Doğrudan Temin
Benzer İçerikler: Doğrudan, durumunda, fatura, fazlası, gerekir, için, işten, kes, kesilen, n, ne, sözleşmede, tarafından, Temin, teminde, yapılan, yapmak, Yüklenici
Bildiğiniz gibi hizmet ihalelerinde geçici hakediş raporları yüklenicinin başvurusu üzerine, sözleşme veya eklerinde aksine bir hüküm bulunmadıkça ayda bir defa düzenlenir.
İşe başladığından beri meydana getirilen işler, kontrol teşkilatı tarafından yüklenici veya vekili ile birlikte hesaplanır ve bulunan miktarlar, teklif edilen birim fiyatlarla çarpılmak suretiyle sözleşmedeki esaslara uygun olarak hakediş raporuna geçirilir.
Düzenlenen hakediş harcama belgeleri yönetmeliğine göre eklenmesi gereken belgeler eklenerek ve ödeme emri belgesi düzenlenerek ödenmek üzere muhasebeye ya da saymanlığa gönderilir.
Saymanlıkça ödeme emri belgesi ve eki belgeler üzerinde;
a) Yetkililerin imzasını,
b) Ödemeye ilişkin ilgili mevzuatında sayılan belgelerin tamam olmasını,
c) Maddi hata bulunup bulunmadığını,
d) Hak sahibinin kimliğine ilişkin bilgileri,
Kontrol etmekle yükümlüdür.
Bu minvalde, iş doğrudan temin işi olduğundan ve borçlar Kanunu hükümleri geçerli olduğundan ve süreli bir iş olduğundan sözleşmeye ödemeye ilişkin (aylık yapılan iş tutarı kadar veya her ayın bitiminde gibi) bir hüküm konulmuş olması gerekirdi.
Sözleşmeye göre işte kontrol teşkilatı öngörülmüş ise kontrol teşkilatı tarafından işin ne kadar yapıldığının tespit edilmesi, kontrol teşkilatı yok ise doğrudan temini yapan birim tarafından tespit edilerek yapılan işin tutarı kadar ödeme yapılması gerekmektedir, aksi taktirde avans verilmiş gibi kabul edilir. Yüklenicinin yapmadığı bir işin parasının idareden istemesi ve idarece bunun ödenmesi mümkün değildir.
İdarece yukarıda bahsedildiği üzere kontrol teşilatı veya ilgili birimce ilgili ayda yapılan işin ne kadar olduğu tespi edilir ve hakedişi yapacak birim ise sözleşme kapsamında çalışılan günlere tekabül eden hesaplamayı yaparak yükleniciye faturayı kestirir. Yüklenici yapılan iş tutarından fazlasını fatura etmiş ise kendisine yazı yazılarak ekine kontrol teşkilatının tespiti konularak gönderirlir ve faturayı iptal ederek yeniden kontrol teşkilatının tespitine göre fatura düzenlenmesi belirtilir.
Mali hizmetler biriminin yukarıdaki kontrolü yapması gerekir ancak (c) bendinde belirtilen maddi hata kısmından girilerek mali hizmetler birimi olarak yükleniciye çalıştığı günlere tekabül eden bir fatura kesilmesi için ilgili birime bildirilir ve ilgili birimce yapılan işin tutarından fazla ödeme yapılamayacağı ve ödenmesi durumunda sözleşmeye aykırı hareket edileceği belirtilir.
Sözleşmedeki cezai hükümlere bakmak gerekir ancak yapmadığı işin parasının istenmesi ve sözleşmenin buna dayalı olarak feshedilmesine ilişkin bir hüküm sözleşmenizde var ise haklı iken haksız konuma düşmemek için iyice değerlendirmek gerekir.
Kolaylıklar diliyorum.
Analiz
Makale
Sayaç
Karar
Soru Cevap