İl sınırlarındaki benzer idarelerin benzer konuda yaptığı alımlardaki birim fiyatlar karşılaştırılarak kamu yararı gerekçesi ile ihale iptal edilebilir mi?

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

Danıştay 13. Dairesinin 20.09.2013 tarihli ve E:2012/3769, K:2013/2303 sayılı kararında  “… 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 39. maddesinde, "İhale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum bütün isteklilere derhal bildirilir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez. Ancak, idare isteklilerin talepte […]


Danıştay 13. Dairesinin 20.09.2013 tarihli ve E:2012/3769, K:2013/2303 sayılı kararında 

“… 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 39. maddesinde, "İhale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir. İhalenin iptal edilmesi halinde bu durum bütün isteklilere derhal bildirilir. İdare bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle herhangi bir yükümlülük altına girmez. Ancak, idare isteklilerin talepte bulunması halinde, ihalenin iptal edilme gerekçelerini talep eden isteklilere bildirir." kuralına; 40. maddesinde ise, "37 ve 38 . maddelere göre yapılan değerlendirme sonucunda ihale, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren isteklinin üzerinde bırakılır…İhale komisyonu gerekçeli kararını belirleyerek, ihale yetkilisinin onayına sunar. Kararlarda isteklilerin adları veya ticaret unvanları, teklif edilen bedeller, ihalenin tarihi ve hangi istekli üzerine hangi gerekçelerle yapıldığı, ihale yapılmamış ise nedenleri belirtilir.

İhale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle iptal eder.

İhale; kararın onaylanması halinde geçerli, iptal edilmesi halinde ise hükümsüz sayılır…" kuralına yer verilmiştir.

İhale komisyonlarınca alınan ihale kararlarının onaylanması veya onaylanmaması ya da ihaleyi iptal etme konusunda idarenin takdir yetkisi bulunduğu, bu yetkinin kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olarak kullanılması gerektiği açık olmakla birlikte, kamu kaynağı kullanmak suretiyle gerçekleştirilen mal ve hizmet alımlarında mümkün olduğunca idarenin menfaatlerinin korunması gerektiği, bunun kamunun yararına olacağı kuşkusuzdur.

Uyuşmazlıkta, dava konusu ihaleye ait yaklaşık maliyet hesap cetvelinde yapılan piyasa araştırması sonucunda 70.000 adet (normal – diyet) kahvaltı için birim fiyat maliyeti 3.06-TL, 173.000 adet ( öğle -akşam ) normal ve diyet yemek için birim fiyat maliyetinin 4,82-TL olarak belirtildiği, bunun üzerine Dairemizin 19.02.2013 tarih ve E:2012/3769 sayılı kararı ile, yukarıda bahse konu ihalenin iptal sebebi göz önünde bulundurularak, kıyas yapmak suretiyle esas alınan, Bursa İli sınırlarındaki hastanelerin benzer konuda yaptığı alımlardaki birim fiyatlara ilişkin açıklayıcı bilgi ve belgelerin istenilmesi üzerine gönderilen cevabi yazı ekinde; benzer konuda yapılan alımlardaki birim fiyatlar (normal – diyet) kahvaltı için sırasıyla 1,49-TL, 1,60-TL ve 1,50-TL; normal ve diyet yemek için birim fiyatlar ise sırasıyla 3,43-TL, 3,28-TL, 3,08-TL ve 2,78-TL şeklinde belirtilmiştir.

Bu durumda; ihale konusu işe esas alınan birim fiyatların Bursa ilindeki hastanelerin benzer konuda yaptığı alımlardaki birim fiyatlara göre yüksek kaldığı anlaşıldığından, ihalenin iptal sebebi dikkate alındığında idarenin takdir yetkisini, dava konusu ihalenin iptali yönünde kullanmasında kamu yararı ve hizmet gerekleri bakımından hukuka aykırılık bulunmadığından, dava konusu işlemi iptal eden Mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir…” hususlarına yer verilerek temyiz isteminin kabulü ile mahkeme kararının bozulmasına karar verilmiştir.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap