Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajının %15 yerine %1 oranında uygulanması ihalenin iptalini gerektirir mi?

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, mal alımı ihalelerinde idare tarafından yaklaşık maliyete bakılmaksızın yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabileceği, bu durumda ihale ilanında ve idari şartnamede yerli malı teklif edenler lehine tanınan fiyat avantajı oranının belirtileceği, diğer taraftan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri arasından belirlenen ve her yıl ocak ayında Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanmasının zorunlu olduğu, bu itibarla anılan listede yer almayan ürünlere fiyat avantajı uygulanmasının ve uygulanacak olan oranın %15’e kadar idarenin takdirinde olduğu, söz konusu listede yer alan ürünlere ilişkin ise idarenin fiyat avantajı uygulamasının zorunlu olduğu ancak uygulanacak olan oranın %15’e kadar idare tarafından belirlenmesi hususunda takdir yetkisinin mutlak ve sınırsız olmadığı, bu nedenle takdir yetkisinin kamu yararı ve hizmet gerekleri dikkate alınarak kullanılması gerektiği anlaşılmaktadır. Yapılan incelemede, İdari Şartname’nin ekinde belirtilen 90 çeşit sarf malzemeden bir kısmının orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri listesinde yer aldığı, ihale dokümanında, inceleme konusu ihalenin her kaleminde geçerli fiyat avantajı uygulanacağının düzenlenmesiyle, orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri listesinde yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı sağlanması zorunluluğunun karşılandığı, bununla birlikte söz konusu fiyat avantajının neden üst sınırdan belirlenmediği hususunda somut ve hukuken geçerli bir sebep gösterilmeden, %1 oranında olmak üzere asgari değerde belirlenmesinin, piyasa koşullarında yerli malı teklif eden istekliler lehine amaçlanan fiyat avantajını alımın niteliği, sektörün durumu gibi parametreler göz önünde tutulduğunda sağlayamayacağı, bu itibarla söz konusu düzenlemenin Kanun koyucunun bu maddeye ilişkin amacıyla bağdaşmadığı gibi, bu amacın gerçekleşmesini de fiilen engelleyeceği, bunun yanında idarenin şikâyet başvurusuna verdiği cevapta, fiyat avantajının, idarenin %15 oranına kadar takdir hakkı çerçevesinde %1 olarak belirlendiği gerekçesinin dışında, oranın asgari düzeyde belirlenmesine ilişkin makul bir gerekçenin sunulmadığı da dikkate alındığında, anılan düzenlemenin kanunun amacına ve kamu yararına uygun olmadığı sonucuna varılmış olup, başvuru sahibinin şikâyeti uygun görülmüştür. Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.


Toplantı No

: 2015/030

Gündem No

: 50

Karar Tarihi

: 14.05.2015

Karar No

: 2015/UM.II-1367

 

Şikayetçi: 

F… Tıbbi Ürünler San.Ve Tic.A.Ş. 

İhaleyi Yapan Daire: 

M… Kamu Hastane Birliği Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 

13.04.2015 / 33689 

Başvuruya Konu İhale: 

2015/33263 İhale Kayıt Numaralı "M… İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine Bağlı Sağlık Tesislerinin 90 Kalem Tıbbi Sarf Malzeme Alımı" İhalesi 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 


Karar: 

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:    

… 

BAŞVURU SAHİBİ:

F… Tıbbi Ürünler San.ve Tic. A.Ş.,

1450. Sok. Ulusoy Plaza Kat: 7 No: 9/26-27 Çukurambar Çankaya/ANKARA

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

M… İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği,

Nusratiye Mahallesi Kuva-İ Milliye Caddesi No: 132 33050 Akdeniz/MERSİN

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2015/33263 İhale Kayıt Numaralı “M… İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine Bağlı Sağlık Tesislerinin 90 Kalem Tıbbi Sarf Malzeme Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

            M… İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği tarafından 21.04.2015 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “M… İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine Bağlı Sağlık Tesislerinin 90 Kalem Tıbbi Sarf Malzeme Alımı” ihalesine ilişkin olarak F… Tıbbi Ürünler San. ve Tic. A.Ş.nin 30.03.2015 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 06.04.2015 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 13.04.2015 tarih ve 33689 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 13.04.2015 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

            Başvuruya ilişkin olarak 2015/1002 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

Başvuru sahibinin dilekçesinde özetle, İdari Şartname’nin 8.1’inci maddesinde “yerli malı teklif eden yerli istekliye ihalenin tamamında %1 oranında fiyat avantajı uygulanacaktır.” düzenlemesine yer verildiği, bu düzenlemenin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 63’üncü maddesinin (c) bendine açıkça aykırı olduğu, İdari Şartname’nin 8.1’inci maddesinde yer alan yerli malı teklif eden istekliler lehine %1 oranında uygulanacak olan fiyat avantajının %15 olarak değiştirilmesi gerektiği, bu oranın uygulanması konusunda idarenin takdir yetkisi bulunmadığı, bunun kanuni zorunluluk olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

  Kamu İhale Kanunu’nun “Yerli istekliler ile ilgili düzenlemeler” başlıklı 63’üncü maddesinde “İhalelere sadece yerli isteklilerin katılması ile yerli istekliler ve yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı tanınmasına ilişkin olarak aşağıdaki düzenlemeler esas alınır:

a) Yaklaşık maliyeti eşik değerin altında kalan ihalelerde sadece yerli isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir.

b) Hizmet alımı ve yapım işi ihalelerinde yerli istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

c) Mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir. Ancak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri arasından belirlenen ve her yıl ocak ayında Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanması zorunludur.

d) Yerli malı belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak belirlenir. İsteklilerce teklif edilen malın yerli malı olduğu, bu usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilir.

e) Ortak girişimlerin yerli istekli sayılabilmesi için bütün ortaklarının yerli istekli olması gereklidir.”hükmüne,

                           

          Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanması başlıklı 61’inci maddesinde “(1) Yaklaşık maliyeti eşik değerin altında kalan mal alımı ihalelerine sadece yerli isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir. Ayrıca sadece yerli isteklilerin katılımına açık ihalelerde, yerli malı teklif eden yerli istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

           (2) Mal alımı ihalelerinde yaklaşık maliyetine bakılmaksızın, tüm isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir ve bu ihalelerde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

           (3) İhale veya ön yeterlik ilanı ve idari şartnamede, yerli malı teklif edenler lehine tanınan fiyat avantajı oranı belirtilir.

           (4) Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı tanınan ve birden fazla mal kaleminden oluşan ihalelerin, kısmi teklife açık olarak gerçekleştirilmesi ve fiyat avantajı tanınan her bir kısmın tek bir mal kaleminden oluşması zorunludur. Kısmi teklife açık ihalelerde, kısımların birinde, birkaçında veya tamamında yerli malı teklif eden istekliler lehine aynı veya farklı oranlarda fiyat avantajı sağlanabilir. Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı, yerli malı teklif etmeyen diğer isteklilerin söz konusu mal kalemi için teklif ettikleri bedele, kendi teklif bedelleri üzerinden ihale dokümanında belirlenen fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle bulunur.

           (5) Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin, fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirleneceği ihalede, öncelikle fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli bulunur. Yerli malını teklif edenler lehine fiyat avantajı, bu istekliler dışındaki isteklilerin değerlendirilmiş teklif bedellerine, kendi değerlendirilmiş teklif bedelleri üzerinden fiyat avantajı oranı esas alınarak hesaplanan tutarın eklenmesi suretiyle uygulanır.

           (6) Her yıl Ocak ayında Kurum tarafından ilan edilen orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri listesinde yer alan malların ihalelerinde, yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanması zorunludur. Söz konusu zorunlu fiyat avantajı uygulaması, ilanı veya duyurusu bu listenin yayımlanmasından sonra yapılan mal alımı ihalelerinde uygulanacaktır.

            (7) Teklif edilen malın yerli malı olduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilir.” hükmüne yer verilmiştir.

 

2011/13 sayılı Başbakanlık Genelgesi’nde “Tasarruf ve rekabet ilkelerine uygun hareket edilmesi kaydıyla, ülkemiz ihtiyaçlarının yerli ürünlerden karşılanması ekonomimiz açısından büyük önem taşımaktadır.

Bu çerçevede, mevzuatımızda yerli ürün kullanımına yönelik mevcut hükümlerin uygulanmasına özen gösterilmesine ilave olarak, kamu kurum ve kuruluşlarınca gerçekleştirilecek mal alımlarına ilişkin uygulamalarda;

1. Teknik şartnamelerde Türkiye’de üretilen ürünlerin teklif edilmesini engelleyen düzenlemelerin yapılmaması,

2. Kamu ihale mevzuatına aykırı olarak, isteklilerin ithal ürün ya da belirli bir ülkenin malını teklif etmesine yönelik düzenlemelerin yapılmaması,

3. Ürünlere ilişkin olarak yabancı belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenen ve zorunlu olmayan belgelerin ihale dokümanlarında aranmaması,

4. İthal ürün teklif eden isteklilerin yurt dışında mal teslim edebilmelerine imkan tanınması durumunda, teslim yeri, navlun, gümrük ve vergi giderleri gibi unsurların tekliflerin değerlendirilmesinde nasıl dikkate alınacağına dair ihale dokümanlarında düzenlemelerin yapılması,

5. İthal ürün teklif eden isteklilere mal tesliminden önce akreditif açılarak ön ödeme yapılmasına imkan tanınması durumunda, Türkiye’de üretilen ürünleri teklif eden isteklilere de avans ödemesi yapılmasına yönelik ihale dokümanlarında düzenleme yapılması,

hususlarının dikkate alınarak, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımlar ile Devlet Malzeme Ofisinden gerçekleştirilecek alımlarda öncelikli olarak Türkiye’de üretilen ürünlerin tercih edilmesini ve kamu kurum ve kuruluşları yöneticilerinin bu konuda gereken duyarlılığı göstermelerini önemle rica ederim.” açıklaması yer almaktadır.

 

İhaleye ilişkin İdari Şartname’nin 1.1’inci maddesinde işin adının “M… İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine Bağlı Sağlık Tesislerinin 90 Kalem Tıbbi Sarf Malzeme Alımı” şeklinde belirtildiği, işin miktarı ve türünün de Şartname ekinde

 

Sıra No

Açıklama

Birimi

Branş Kodu

Miktarı

1

Abeslang

adet

SARF MALZEMELER

40.000

2

Alçı Altı Pamuğu 10 Cm

adet

SARF MALZEMELER

3.000

3

Alçı Altı Pamuğu 15 Cm

adet

SARF MALZEMELER

3.000

4

Alçı 10cm

adet

SARF MALZEMELER

7.700

5

Alçı 15 Cm

adet

SARF MALZEMELER

7.500

6

Alkol %70

litre

SARF MALZEMELER

1.500

7

Alkol Metre Çubuğu (Armasnam )Uyumlu

adet

SARF MALZEMELER

5.000

8

Anestezi Devresi Çocuk

adet

SARF MALZEMELER

100

9

Anestezi Devresi

adet

SARF MALZEMELER

300

10

Antiallerjik Flaster 5×10

adet

SARF MALZEMELER

3.000

11

Antiallerjik Flaster 10×10

adet

SARF MALZEMELER

1.000

12

Arter Ven Seti

adet

SARF MALZEMELER

7.500

13

Aspirasyon Sondası No:14

adet

SARF MALZEMELER

3.000

14

Aspirasyon Sondası No:16

adet

SARF MALZEMELER

2.000

15

Bakteri Nem Tutucu Filtre

adet

SARF MALZEMELER

500

16

Bebek Beslenme Sondası 6

adet

SARF MALZEMELER

600

17

Bebek Beslenme Sondası 8

adet

SARF MALZEMELER

20

18

Bebek Beslenme Sondası 10

adet

SARF MALZEMELER

10

19

Bebek Beslenme Sondası 12

adet

SARF MALZEMELER

10

20

Böbrek Küvet Disposable

adet

SARF MALZEMELER

15.000

21

Cerrahi İşaretleme Kalemi

adet

SARF MALZEMELER

15

22

Damla Ayar Seti

adet

SARF MALZEMELER

10.000

23

Diyalizör Sentetik1,5-1,4 M2

adet

SARF MALZEMELER

3.000

24

Diyalizör Sentetik 1,7 M2

adet

SARF MALZEMELER

1.000

25

Diyalizör Sentetik 1,8m2

adet

SARF MALZEMELER

4.000

26

Diyalizör Sentetik 2,0 M2

adet

SARF MALZEMELER

750

27

Ekg Elektrodu

adet

SARF MALZEMELER

5.000

28

Elastik Bandaj 15 Cm

adet

SARF MALZEMELER

350

29

Elastik File Bandaj No:2

adet

SARF MALZEMELER

10

30

Elastik File Bandaj No:3

adet

SARF MALZEMELER

10

31

Elastik File Bandaj No:4

adet

SARF MALZEMELER

10

32

Elastik File Bandaj No:5

adet

SARF MALZEMELER

30

33

Elastik File Bandaj No:6

adet

SARF MALZEMELER

30

34

Elastik File Bandaj No:7

adet

SARF MALZEMELER

50

35

Enjektör 50 Cc

adet

SARF MALZEMELER

500

36

Enjektör Yeşil Uç 2 Cc

adet

SARF MALZEMELER

30.000

37

Enjektör Yeşil Uç 5 Cc

adet

SARF MALZEMELER

150.000

38

Enjektör Yeşil Uç 10 Cc

adet

SARF MALZEMELER

150.000

39

Enjektör Yeşil Uç 20 Cc

adet

SARF MALZEMELER

5.000

40

Enjektör Aşı

adet

SARF MALZEMELER

2.000

41

Enjektör İğne Ucu Yeşil

adet

SARF MALZEMELER

10.000

42

Fistül İğnesi Arter

adet

SARF MALZEMELER

8.000

43

Fistül İğnesi Ven

adet

SARF MALZEMELER

8.000

44

Flaster Bez 5×10

adet

SARF MALZEMELER

450

45

Foley Sonda No:16

adet

SARF MALZEMELER

1.500

46

Foley Sonda No:18

adet

SARF MALZEMELER

2.500

47

Gazlı Bez

metre

SARF MALZEMELER

30.000

48

Hemodiyaliz Solüsyonları Asidik

adet

SARF MALZEMELER

7.500

49

Hemodiyaliz Solüsyonları Bazik

adet

SARF MALZEMELER

7.500

50

İdrar Torbası Musluklu

adet

SARF MALZEMELER

3.000

51

İntravenöz Kanül No:14 (Turuncu)

adet

SARF MALZEMELER

200

52

İntravenöz Kanül No:16 (Gri)

adet

SARF MALZEMELER

400

53

İntravenöz Kanül No:18 (Yeşil)

adet

SARF MALZEMELER

1.000

54

İntravenöz Kanül No:20 Pembe

adet

SARF MALZEMELER

9.000

55

İntravenöz Kanül No:22 Mavi

adet

SARF MALZEMELER

38.000

56

İntravenöz Kanül No:24 Sarı

adet

SARF MALZEMELER

12.000

57

İntravenöz Kanül No:26

adet

SARF MALZEMELER

3.000

58

Kondom(Prezervatif)

adet

SARF MALZEMELER

6.000

59

Koter Plağı

adet

SARF MALZEMELER

450

60

Koter Plağı Çocuk

adet

SARF MALZEMELER

50

61

Maskeli Nebulizatör Seti (Çocuk)

adet

SARF MALZEMELER

2.000

62

Maskeli Nebulizatör Seti (Yetişkin)

adet

SARF MALZEMELER

1.500

63

Nebulizatör Seti Ağızlıklı

adet

SARF MALZEMELER

8.000

64

Muayene Eldiveni Large

adet

SARF MALZEMELER

200.000

65

Muayene Eldiveni Medium

adet

SARF MALZEMELER

300.000

66

Muayene Eldiveni Small

adet

 

şeklinde yer aldığı görülmüş olup, aynı Şartname’nin 19’uncu maddesinde de ihalede 90 kısım için kısmî teklif verilebileceği düzenlenmiştir.

 

İhale İlanı’nın 6’ncı maddesinde “Bu ihaleye sadece yerli istekliler katılabilecek olup yerli malı teklif eden yerli istekliye ihalenin tamamında %1 (bir) oranında fiyat avantajı uygulanacaktır.”  düzenlemesine,

 

İdari Şartname’nin “İhalenin yabancı isteklilere açıklığı ve yerli malı teklif edenler lehine fiyat avantajı uygulanması” başlıklı 8’inci maddesinde“8.1. Bu ihaleye sadece yerli istekliler katılabilir. Yabancı isteklilerle ortak girişim yapan yerli istekliler bu ihaleye katılamaz. Yerli malı teklif eden yerli istekliye ihalenin tamamında % 1 (bir) oranında fiyat avantajı uygulanacaktır. İhaleye katılan gerçek kişilerin yerli istekli oldukları, teklif mektubunda yer alan Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasından anlaşılır. Tüzel kişilerin yerli istekli oldukları ise teklifleri kapsamında sunulan belgeler üzerinden değerlendirilir. Yerli malı teklif eden yerli isteklilerin fiyat avantajından yararlanabilmesi için teklif ettiği mala/mallara ilişkin yerli malı belgesini/belgelerini sunması zorunludur.” düzenlemesine,

 

Aynı Şartname’nin “Yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı uygulanması” başlıklı 35.3’üncü maddesinde “35.3.1.Yerli malı teklif edenler lehine fiyat avantajı, Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 61 inci maddesi esas alınarak hesaplanacaktır.” düzenlemesine yer verilmiştir.

 

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, mal alımı ihalelerinde idare tarafından yaklaşık maliyete bakılmaksızın yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabileceği, bu durumda ihale ilanında ve idari şartnamede yerli malı teklif edenler lehine tanınan fiyat avantajı oranının belirtileceği, diğer taraftan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri arasından belirlenen ve her yıl ocak ayında Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanmasının zorunlu olduğu, bu itibarla anılan listede yer almayan ürünlere fiyat avantajı uygulanmasının ve uygulanacak olan oranın %15’e kadar idarenin takdirinde olduğu, söz konusu listede yer alan ürünlere ilişkin ise idarenin fiyat avantajı uygulamasının zorunlu olduğu ancak uygulanacak olan oranın %15’e kadar idare tarafından belirlenmesi hususunda takdir yetkisinin mutlak ve sınırsız olmadığı, bu nedenle takdir yetkisinin kamu yararı ve hizmet gerekleri dikkate alınarak kullanılması gerektiği anlaşılmaktadır.

Yapılan incelemede, İdari Şartname’nin ekinde belirtilen 90 çeşit sarf malzemeden bir kısmının orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri listesinde yer aldığı, ihale dokümanında, inceleme konusu ihalenin her kaleminde geçerli fiyat avantajı uygulanacağının düzenlenmesiyle, orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri listesinde yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı sağlanması zorunluluğunun karşılandığı, bununla birlikte söz konusu fiyat avantajının neden üst sınırdan belirlenmediği hususunda somut ve hukuken geçerli bir sebep gösterilmeden,  %1 oranında olmak üzere asgari değerde belirlenmesinin, piyasa koşullarında yerli malı teklif eden istekliler lehine amaçlanan fiyat avantajını alımın niteliği, sektörün durumu gibi parametreler göz önünde tutulduğunda sağlayamayacağı, bu itibarla söz konusu düzenlemenin Kanun koyucunun bu maddeye ilişkin amacıyla bağdaşmadığı gibi, bu amacın gerçekleşmesini de fiilen engelleyeceği, bunun yanında idarenin şikâyet başvurusuna verdiği cevapta, fiyat avantajının, idarenin %15 oranına kadar takdir hakkı çerçevesinde %1 olarak belirlendiği gerekçesinin dışında, oranın asgari düzeyde belirlenmesine ilişkin makul bir gerekçenin sunulmadığı da dikkate alındığında, anılan düzenlemenin kanunun amacına ve kamu yararına uygun olmadığı sonucuna varılmış olup, başvuru sahibinin şikâyeti uygun görülmüştür. Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilemeyecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihalenin iptali gerekmektedir.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap