Aşırı düşük sorgulama yazısının ekinde yer alan analiz formatlarında belirlenmiş olan mesafelerin dışında mesafeler kullanılarak aşırı düşük teklif açıklaması yapılamayacağı hk.

Yayın Tarih: 10.10.2022 10:10
Özet

Analiz formatlarına uygun açıklama yapmayan isteklilerin tekliflerinin reddedileceği, gerek ilk yaklaşık maliyet hesabında gerekse de 07.07.2022 tarihli aşırı düşük teklif açıklama isteme yazısıyla isteklilere gönderilen analizlerde, KRS-İBY/001 ve KRS-İBY/002 poz numaralı iş kalemlerinin analiz girdisinden olan  “Nakliye 07.006/K” numaralı analizin nakliye mesafesinin 50 km olarak belirlendiği, ancak anılan nakliye girdisine ilişkin olarak ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından 25 km mesafe üzerinden açıklama yapıldığı anlaşılmaktadır. İhale ilan tarihi itibarıyla yürürlükte olan Kamu İhale Genel Tebliği’nde yer verilen kural ve ihaleyi gerçekleştiren idarece aşırı düşük teklif sorgulama istemine ilişkin yazıyla isteklilere gönderilen ihale dokümanı kapsamındaki analiz formatlarının süresi içinde itiraz edilmeden kesinleşmesi nedeniyle, aşırı düşük sorgulama yazısının ekinde yer alan analiz formatlarında belirlenmiş olan mesafelerin dışında mesafeler kullanılarak aşırı düşük teklif açıklaması yapılamayacağı, - idarece verilen mesafenin kullanılması gerektiği, - idarece verilen mesafeden daha düşük mesafe esas alınarak aşırı düşük teklif açıklaması sunan ve ihale üzerinde bırakılan istekli olan MBD İnş. San. ve Tic. A.Ş.- Uluova İnş. ve Makina San. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata uygun olmadığı, dolayısıyla başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.


Toplantı No : 2022/045
Gündem No : 17
Karar Tarihi : 28.09.2022
Karar No : 2022/UY.I-1156

BAŞVURU SAHİBİ:

Arhat Enerji A.Ş.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2020/235331 İhale Kayıt Numaralı “Kahramanmaraş Karakuz Barajı Sulaması İnşaatı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:  

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 30.06.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Kahramanmaraş Karakuz Barajı Sulaması İnşaatı” ihalesine ilişkin olarak Arhat Enerji A.Ş.nin 16.08.2022 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 18.08.2022 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 19.08.2022 tarih ve 43382 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 19.08.2022 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2022/866 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

…………………

İhaleyi gerçekleştiren idare tarafından aşırı düşük teklif açıklaması talep edilen isteklilere gönderilen sorgulama yazısında, ekli listede gösterilen iş kalemi pozlarının nasıl hesaplandığının Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45’inci maddesi ile ihale dokümanında bulunan analiz formatlarına uygun olarak açıklanması gerektiğinin belirtildiği, anılan yazının ekinde, idarece açıklama istenilen iş kalemleri için, her bir iş kalemini oluşturan analiz girdilerinin cins ve miktarlarının bulunduğu analiz formatına, açıklama istenilen ve istenilmeyen analiz girdilerine, ayrıca ihale konusu işe özgü alanlara ilişkin olan açıklanması istenen analiz girdileri kapsamında bulunan nakliye mesafelerine yer verildiği görülmüştür.

 

Bu çerçevede, başvuruya konu ihaleye ilişkin idare mahkemesi ve Danıştay kararları üzerine 22.06.2022 tarihli ve 2022/UY.I-744 sayılı Kamu İhale Kurulu kararının alındığı, bu karar sonucunda ise idarece yapılan aşırı düşük teklif sorgulama işleminin teklif fiyatı sınır değerin altında kalan tüm isteklilere tekrar yapılması ve bu aşamadan sonraki ihale işlemlerinin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi yönünde karar verildiği, idarece 07.07.2022 tarihinde EKAP üzerinden gönderilen yazı ile sınır değerin altında kalan isteklilerden aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği, söz konusu yazı ile 40 adet iş kalemi/gruplarına ait aşırı düşük teklif açıklaması istenildiği ve ekinde ise açıklama istenilen ve istenilmeyen analiz girdileri listesi ile analiz formatlarının gönderildiği, 07.07.2022 tarihinde EKAP üzerinden gönderilen bahse konu düşük teklif sorgulaması yazısına ilişkin süresi içinde herhangi bir idareye şikayet başvurusunun yapılmadığı, dolayısıyla teklifi sınır değerin altında kalan isteklilerin idarece gönderilen bahsi geçen aşırı düşük teklif açıklaması isteme yazısı ve ekleri formatlara uygun açıklama yapması gerektiği, analiz formatlarına uygun açıklama yapmayan isteklilerin tekliflerinin reddedileceği, gerek ilk yaklaşık maliyet hesabında gerekse de 07.07.2022 tarihli aşırı düşük teklif açıklama isteme yazısıyla isteklilere gönderilen analizlerde, KRS-İBY/001 ve KRS-İBY/002 poz numaralı iş kalemlerinin analiz girdisinden olan  “Nakliye 07.006/K” numaralı analizin nakliye mesafesinin 50 km olarak belirlendiği, ancak anılan nakliye girdisine ilişkin olarak ihale üzerinde bırakılan istekli tarafından 25 km mesafe üzerinden açıklama yapıldığı anlaşılmaktadır.

 

İhale ilan tarihi itibarıyla yürürlükte olan Kamu İhale Genel Tebliği’nde yer verilen kural ve ihaleyi gerçekleştiren idarece aşırı düşük teklif sorgulama istemine ilişkin yazıyla isteklilere gönderilen ihale dokümanı kapsamındaki analiz formatlarının süresi içinde itiraz edilmeden kesinleşmesi nedeniyle, aşırı düşük sorgulama yazısının ekinde yer alan analiz formatlarında belirlenmiş olan mesafelerin dışında mesafeler kullanılarak aşırı düşük teklif açıklaması yapılamayacağı,

– idarece verilen mesafenin kullanılması gerektiği,

idarece verilen mesafeden daha düşük mesafe esas alınarak aşırı düşük teklif açıklaması sunan ve ihale üzerinde bırakılan istekli olan MBD İnş. San. ve Tic. A.Ş.- Uluova İnş. ve Makina San. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata uygun olmadığı,

dolayısıyla başvuru sahibinin iddiasının yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, ihale üzerinde bırakılan MBD İnş. San. ve Tic. A.Ş.- Uluova İnş. ve Makina San. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından sunulan aşırı düşük teklif açıklamalarının mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle teklifinin reddedilmesi ve bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

 



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap