Şikayete konu ihalede -kasko, -karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası, -karayolu yolcu taşımacılığı zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası -gibi sigorta giderlerinin teklif fiyata dahil giderler arasında belirlendiği, Teknik Şartname’de ise yüklenici tarafından taşımalı eğitim araçları için 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun öngördüğü “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” ile hizmetin başlangıcından bitimine kadarki süreyi kapsayan “Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası” yaptırılmasının zorunlu tutulduğu görülmüş olmakla birlikte Sözleşme Tasarısı’nda bahse konu sigortaların limitlerine ilişkin herhangi bir düzenlemenin yapılmadığı tespit edilmiştir. Başvuru sahibinin iddiaları, ihale dokümanında yapılan tespitler ve aktarılan mevzuat hükümleri çerçevesinde, araçlara ilişkin kasko, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortasının limitlerinin ihale dokümanında belirtilmediği, ancak mevzuat uyarınca limitlerin belirlenmemesi durumunda dokümanda belirtilen sigortaların asgari limitler dâhilinde istendiğinin kabul edilmesi gerektiği belirlenmiştir. Bu nedenle sigorta limitlerinin dokümanda belirtilmemesinin mevzuata bir aykırı olmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Toplantı No | : 2022/045 |
Gündem No | : 42 |
Karar Tarihi | : 28.09.2022 |
Karar No | : 2022/UH.II-1178 |
BAŞVURU SAHİBİ:
Ens Atık Yönetimi Temizlik Taşımacılık Gıda ve Sanayi Ticaret Limited Şirketi,
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü,
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2022/726812 İhale Kayıt Numaralı “2022/2023 Eğitim-Öğretim Yılı İstanbul/Beylikdüzü İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliğine Göre Özel Eğitime İhtiyacı Olan Öğrenci/Kursiyer/Velinin Okul/Sınıflara 43 Araç ve 43 Rehber Personel ile 180 İş Günü Taşıma İşi” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 26.08.2022 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “2022/2023 Eğitim-Öğretim Yılı İstanbul/Beylikdüzü İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliğine Göre Özel Eğitime İhtiyacı Olan Öğrenci/Kursiyer/Velinin Okul/Sınıflara 43 Araç ve 43 Rehber Personel ile 180 İş Günü Taşıma İşi” ihalesine ilişkin olarak Ens Atık Yönetimi Temizlik Taşımacılık Gıda ve Sanayi Ticaret Limited Şirketi’nin 22.08.2022 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 24.08.2022 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 02.09.2022 tarih ve 47620 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 02.09.2022 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, 26.08.2022 tarihinde gerçekleştirilen ihaleye ait ihale dokümanının mevzuata aykırı olduğu, şöyle ki;
3) İdari Şartname’nin 25.3.1’inci maddesinde işin ifasında gerekli trafik ve kasko sigortalarının yüklenici uhdesinde olduğunun anlaşıldığı ancak Sözleşme Tasarısı’nın 21.1’inci maddesinde kasko sigorta teminatının kapsam ve limitinin belirlenmediği, ihale dokümanı kapsamında sadece hizmet türüne göre uygulanacak sigorta türlerine ilişkin bir belirleme yapıldığı, sigorta türlerine ait teminat kapsam ve limitlerine ilişkin herhangi bir belirlemenin yapılmadığı, bu hususun istekliler açısından sağlıklı teklif verilmesini engelleyici nitelikte olduğu,
3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:
Hizmet İşleri Genel Şartnamesi’nin “İş ve işyerlerinin korunması ve sigortalanması” başlıklı 19’uncu maddesinde “İşyerinde, işin başlamasından kabul belgesinin verilmesine kadar her türlü araç, malzeme, ihzarat, makine ve taşıtlar ile sözleşme konusu hizmet işinin korunmasından yüklenici sorumludur.
Yüklenici, kazaların, zarar ve kayıpların meydana gelmesini önlemek amacı ile gereken bütün önlemleri almak ve kontrol teşkilatı tarafından, kaza, zarar ve kayıp ihtimallerini azaltmak için verilecek talimatların hepsine uymak zorundadır.
Yüklenici, işin devamı süresince iş yerinde yapılacak çalışmalarda her türlü güvenlik önlemini almak zorundadır. İş sahasında veya çevresindeki bölgede, yeterli güvenlik önleminin alınmaması nedeniyle doğabilecek hasar ve zararın ödenmesinden yüklenici sorumludur. Ayrıca yüklenici, işyerinde kullanılan ekipmanın neden olabileceği kazalardan korunma usullerini ve önlemlerini çalışanlara öğretmek zorundadır. Bu konularda gerek kontrol teşkilatı tarafından istenen ve gerekse yüklenicinin kendi arzusu ile uyguladığı güvenlik ve koruma önlemlerine ilişkin giderlerin tümü yükleniciye aittir.
Hizmet türüne göre sigorta gerektiği takdirde uygulanacak sigorta türü veya türleri ve teminat limitleri günün koşullarına uygun olmak şartıyla sözleşmesinde veya eklerinde belirtilir.
Düzenlenen sigorta poliçelerinde, idare işveren sıfatıyla, yüklenici ise işi gerçekleştiren sıfatıyla ve varsa alt yükleniciler yer almalıdır. Kıymetler tam değer üzerinden sigorta ettirilmelidir.
Sözleşmesinde istenilmiş olması halinde, sigortalara ilişkin limitlerin işe başlama tarihinin yıl dönümündeki güncel değerlere yükseltilmesi zorunludur.
Yüklenici, idarelerce istenen söz konusu sigortalara ilişkin poliçeleri ve ödeme kanıtlarını, iş fiili olarak başlamadan önce idareye vermek zorundadır. Sigortalar tamamlanmadığı sürece avans ve hakediş ödemesi yapılmaz.
Sigorta poliçelerinde belirlenen, yüklenicinin kusurlu olduğu hallerde, kusur nedeniyle sigortanın karşılamadığı bedeller için yüklenici idareden bir istekte bulunamaz.
Sigorta yükümlülüğünün kabul süresinin sonuna kadar olan süreçte devam edip etmeyeceği veya ne ölçüde devam edeceği, bu süreci düzenleyen madde hükümleri de göz önünde tutularak sözleşme veya eklerinde belirtilir.
Sözleşmenin feshi veya işin/hesabın tasfiyesi halinde bu sigortalar, iş yeni yükleniciye ihale edilinceye kadar devam ettirilir ve bu süreye ilişkin sigorta giderleri ilk yükleniciye ait olur. Ancak bu süre, fesih veya tasfiye tarihinden başlamak üzere üç (3) ayı geçemez.” hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “İş ve işyerlerinin korunması ve sigortalanması” başlıklı 76’ncı maddesinde “… 76.4. İstekliler tarafından ilgili mevzuatı gereğince yapılması gereken sigorta giderleri, tip idari şartnamelerin “Teklif fiyata dâhil olan giderler” maddesi kapsamında teklif fiyatına dâhil edilecektir. İhale dokümanında iş ve/veya işyerlerinin sigortalanmasının ayrıca istendiği durumlarda sigorta türü veya türleri ile sigorta teminatının kapsam ve limitinin belirlenmesi gerekmektedir.
Sigorta türleri belirtilmesine rağmen sigorta teminatının kapsamı ve limitinin belirlenmediği hallerde iş ve/işyerlerinin sigortalanmasının asgari limitler dâhilinde istendiği kabul edilecektir. Sigorta türü veya türlerinin belirlenmediği hallerde ise, iş ve/işyerlerinin sigortalanmasının istenmediği kabul edilmek suretiyle teklifler değerlendirilecektir. …” açıklaması yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “Teklif fiyata dahil olan giderler” başlıklı 25’inci maddesinde
“25.1. Sözleşmenin uygulanması sırasında, ilgili mevzuat gereğince ödenecek ulaşım, sigorta, vergi, resim ve harç giderleri teklif fiyatına dahildir.
25.2. 25.1. maddesinde yer alan gider kalemlerinde artış olması ya da benzeri yeni gider kalemlerinin oluşması hallerinde, teklif edilen fiyatın bu tür artış ya da farkları karşılayacak payı içerdiği kabul edilir. Yüklenici, bu artış ve farkları ileri sürerek herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
25.3. Teklif fiyata dahil olan diğer giderler aşağıda belirtilmiştir:
25.3.1.
Taşıma işinde çalıştırılacak araçlara ilişkin; sürücülere ve rehber personele ödenecek her türlü ücret, sigorta giderleri, tazminatlar, akaryakıt, araçların bakım, onarım, yağ, yağlama, yedek parça, lastik HGS etiketi, tüm vergi, sigorta, kasko vb. giderleri, ilgili kurumlardan alınacak uygunluk, güzergâh, ruhsat, karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi, karayolu yolcu taşımacılığı zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası poliçesi, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükümleri çerçevesinde yüklenicinin yerine getirmek zorunda olduğu yükümlüklerle ilgili her türlü gider vb. giderler sözleşme teklif fiyatına dâhildir.
Millî Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği’nin 14’üncü maddesi uyarınca, taşıma yapan her araçta bir adet rehber personel çalıştırılacaktır. Rehber personele ait tüm giderler yükleniciye ait olacaktır.
Rehber personel için brüt asgari ücret öngörülecek, rehber personel ücreti için birim fiyat teklif cetvelinde ayrı satır açılacaktır.
Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bu ihalede istekliler taşıma aracı ile ilgili tekliflerini “gün” üzerinden rehber personel ücretlerini ise EKAP İşçilik Hesaplama Modülü üzerinden hesaplanan İşçilik Hesabında Esas Alınacak Aylık Birim Fiyat üzerinden vereceklerdir.
Taşıma araçlarına ödemeler fiilen çalışılan gün sayısı dikkate alınarak yapılacaktır. Bu bakımdan sözleşmenin yürürlükte olduğu tarihler arasındaki idari ve resmi tatillerde, karne tatillerinde, sömestr tatillerinde, ara tatillerde ve okulların mücbir sebeplerle tatil edildiği günlerde yükleniciye ödeme yapılmayacaktır.
Rehber personellere sözleşmenin yürürlükte olduğu tarihler arasındaki ara tatillerde, sömestr tatilinde, karne tatillerinde, idari tatillerde ve okulların mücbir sebeplerle tatil edildiği günlerde ücret ödenmeyecektir. Bunlar dışında kalan hafta sonu tatilleri ve resmi tatillerde rehber personel ücretleri ödenecektir.
25.4. Sözleşme konusu işin bedelinin ödenmesi aşamasında doğacak Katma Değer Vergisi (KDV), ilgili mevzuatı çerçevesinde İdare tarafından yükleniciye ayrıca ödenir.” düzenlemesine,
Sözleşme Tasarısı’nın “İş ve işyerinin korunması ve sigortalanması” başlıklı 21’inci maddesinde “Madde 21 – İş ve işyerinin korunması ve sigortalanması
21.1. İş ve işyerlerinin korunmasına ilişkin sorumluluk Genel Şartnamenin 19 uncu maddesinde düzenlenen esaslar dahilinde yükleniciye aittir.
21.2. Sigorta türleri ile teminat kapsamı ve limitleri:
21.2.1. Bu madde boş bırakılmıştır.” düzenlemesine,
Teknik Şartname’nin “Sigorta Zorunluluğu ve Sigortasız Taşıma Yapılamayacağı” başlıklı 6’ncı maddesinde
“6.1) Yüklenici taşımalı eğitim araçlarına, 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun öngördüğü karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadırlar.
6.2) Karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan taşımalı eğitim araçları ile öğrenci/kursiyer/veli taşınamaz. Bu madde hükmüne aykırı olarak faaliyet gösteren araçlar hakkında Karayolları Trafik Kanununun 91’inci maddesi hükmü uygulanır.
6.3) Taşımalı eğitim araçlarına hizmetin başlangıcından bitimine kadarki süreyi kapsayacak şekilde “Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası” yaptırılacaktır.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Şikayete konu ihalede
-kasko,
-karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası,
-karayolu yolcu taşımacılığı zorunlu koltuk ferdi kaza sigortası
-gibi sigorta giderlerinin teklif fiyata dahil giderler arasında belirlendiği,
Teknik Şartname’de ise yüklenici tarafından taşımalı eğitim araçları için 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun öngördüğü
“Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” ile hizmetin başlangıcından bitimine kadarki süreyi kapsayan “Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortası” yaptırılmasının zorunlu tutulduğu görülmüş olmakla birlikte Sözleşme Tasarısı’nda bahse konu sigortaların limitlerine ilişkin herhangi bir düzenlemenin yapılmadığı tespit edilmiştir.
Başvuru sahibinin iddiaları, ihale dokümanında yapılan tespitler ve aktarılan mevzuat hükümleri çerçevesinde, araçlara ilişkin kasko, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk Ferdi Kaza Sigortasının limitlerinin ihale dokümanında belirtilmediği, ancak mevzuat uyarınca limitlerin belirlenmemesi durumunda dokümanda belirtilen sigortaların asgari limitler dâhilinde istendiğinin kabul edilmesi gerektiği belirlenmiştir.
Bu nedenle sigorta limitlerinin dokümanda belirtilmemesinin mevzuata bir aykırı olmadığı anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Üst Konuları: Araç Kiralama, Kararlar, KİK Kararları, Personel Taşıma, Sigorta
Benzer İçerikler: 43, araç, Asgari, belirlenmediği, belirt, Dâhilinde, dokümanda, durumda, edilmesi, gerektiği, Hk, ihalesinde, istendiğinin, Kabul, kapsam, kasko, kiralama, limitinin, limitler, n, OkulSınıflara, ÖğrenciKursiyerVelinin, personel, rehber, sigorta, sigortaların, sözleşme, Tasarısında, teminatının, ve
Analiz
Makale
Sayaç
Karar
Soru Cevap