Üst Konuları: Geçici Kabul Noksanları Kesintisi, Hakediş Ödemeleri, Sözleşmenin Feshi, Uzmanlık Türünü Bilemiyorum, Yeni Sorular
Benzer İçerikler: 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, Alacak, bilir, Ed, Fesh sonucu kesin hesap, feshed, Geçici, Geçici kabul noksanları kesintisi, Hakediş, Hesap, İdarenin Alacağı, işte, Kabul, Kesin, Kesin Hesap, Kesintisi, kesintisinden, mi, n, noksanları, sonucu, Sözleşme Feshi, tahsil, TESPİT
Geçici kabul noksanları kesintileri, geçici kabulde tespit edilen eksikliklerin teminatı amacıyla anahtar teslimi götürü bedel işlerde %3, birim fiyatlı işlerde %5 oranında teminat mektubu alınmakta veya hakedişinden kesilmekte olup yüklenicinin eksik ve noksanı olmadığında bildiğiniz gibi geçici kabul tarihinde verilmektedir.
Geçici kabul noksanları, geçici kabul noksanı bulunmayan işlerde geçici kabul onay tarihinden sonra, geçici kabul noksanı bulunan işlerde ise bu eksikliklerin tamamlanmasını müteakip, geçici kabul onay tarihinden sonra yükleniciye iade edilir.
Sözleşmenin feshi dışında geçici kabul noksanları kesintileri hukuken şartlı bir kesintidir dolayısıyla idare yüklenicinin iznini almadan kesinti yapar ise idare haksız konuma düşerek kesintileri faiziyle iade etmek zorunda kalabilir. Sözleşmenin feshi durumunda kesin teminat gelir kaydedilir ve gelir kaydedilen teminatlar, yüklenicinin borcuna mahsup edilemez. (Gelir kaydedilen teminatlar, yüklenicinin borcuna mahsup edilemez.)
Yükleniciye ödenen hakedişlerde kesilen geçici kabul noksanları kesintisi ise geçici kabulde tespit edilen eksikliklerin teminatı amacıyla alınmakta ve yüklenici adına ve hesabına idarenin emanet hesabında tutulmakta olup bu kesintiler mahiyeti itibariyle yüklenicinin gerçekleştirdiği iş karşılığı hakedişinden kesilen tutarlardır. Yani şartlı olarak geçici kabul aşamasında kadar idarece kesilen geçici kabul noksanları tutarı yüklenicinin hakettiği ancak mevzuat gereği kesilen yüklenicinin idarede kalan emanet parasıdır. Bu anlamda yüklenicinin sözleşme konusu işin geçici kabul aşamasına gelmeden feshedilmesi durumunda, geçici kabul noksanları kesintileri olarak kesilen tutarlar yüklenicinin alacağı olduğu, sözleşmesi geçici kabul aşamasına gelmeyen işlerde yüklenicinin geçici kabul noksanları adı altında idare hesabında bulunan yükleniciye ait emanet tutarlar yüklenicinin idarede olan alacağı konumuna evrilmektedir. Zira geçici kabul noksanları kesintisi, sözleşmede yer almakta ve sözleşme geçerliliğini devam ettirdikçe geçici kabul noksanları özelliğini korumaktadır ancak sözleşlme fesholduğunda sözleşmede yer alan feshe ilişkin hükümler uygulanmakta ve sözleşmede yer alan geçici kabul noksanlarına ilişkin hükümlerin de geçerliliği ortadan kalkmakta olduğu anlaşılmaktadır. Bu kapsamda sözleşme fesholduğunda yüklenicinin kesin hesap sonucu ortaya çıkan idare alacağının geçici kabul noksanları kesintilerine ilişkin tutardan alınabileceği değerlendirilmektedir.
Kolaylıklar diliyorum.
Analiz
Makale
Sayaç
Karar
Soru Cevap