Sözleşme imzalandıktan sonra geçici teminatın eksik olduğunun fark edilmesi durumunda nasıl hareket edilir?

Yayın Tarih: 26.03.2019 06:03
Özet

Üstadım iyi günler; 21/b usulü ile yapılan taşıma hizmet alım ihalesinde ihaleye davet edilen 3 firmadan 2 si doküman almış, biri teklif vermiş, ihaleye başkaca teklif veren olmamıştır. İhalenin birinci kısmında ihale teklif zarfı evrak ve şekil yönünden incelenmiş ve herhangi bir eksiklik tespit edilmeyerek ihalenin ikinci kısmına geçilmiştir. İkinci kısımda ihale komisyonu kararı yazılmış, […]


Üstadım iyi günler; 21/b usulü ile yapılan taşıma hizmet alım ihalesinde ihaleye davet edilen 3 firmadan 2 si doküman almış, biri teklif vermiş, ihaleye başkaca teklif veren olmamıştır. İhalenin birinci kısmında ihale teklif zarfı evrak ve şekil yönünden incelenmiş ve herhangi bir eksiklik tespit edilmeyerek ihalenin ikinci kısmına geçilmiştir. İkinci kısımda ihale komisyonu kararı yazılmış, komisyon üyeleri ve ihale yetkilisince onaylanmış ve yüklenici ile sözleşme imzalanmış ve iş yapılmaya başlanmıştır. ihale evraklarının Mart 2019 tarihinde yapılan incelemesinde aşağıdaki durumlar tespit edilmiştir; İhaleye teklifi veren firmanın teklifinin 600.022,80 TL olduğu, bu teklife ait geçici teminatın 18.000,68 TL olması gerekirken bu teklife ait geçici teminatın 18.000,00 TL olarak verildiği dolayısıyla %3^den az olmamak üzere geçi teminat verilmesi usulünün gerçekleşmediği görülmektedir. 1. İhale ili ilgili hangi işlemler yapılabilir. 2. İhale Komisyonu ve ihale yetkilisi hakkında nasıl bir işlem (Disiplin,İdari, Adli,Mali) tayin edilmelidir. 3. Konu ile ilgili KİK kararı, Sayıştay ve Yargı Kararı var mıdır? Teşekkürler.


Üst Konuları: Geçici Teminat

Benzer Yazılar

Cevabımız

Bildiğiniz gibi, ihale komisyonu tarafından teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir.

İhalelerde, teklif edilen bedelin % 3'ünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki idare hatalı idari işlemi her zaman geri alabilir. Burada ihale komisyonu tarafından ilk oturumda geçici teminatın usulüne uygun olup olmadığını kontrol etmesi ikinci oturumda ise diğer yeterlik belgelerinin kontrolünün yapılması gerekirdi.

Geçici teminatın yeterli olmadığı tespit edilseydi ekonomik açıdan en avantajlı birinci teklif sahibi ve tabi sözleşme imzalanan yüklenici değişecekti.

Sizin ihalenizde 600.022,80 TL olduğu, bu teklife ait geçici teminatın 18.000,68 TL olması gerekirken bu teklife ait geçici teminatın 18.000,00 TL olarak verildiği dolayısıyla %3’den az olmamak üzere geçici teminat verilmesi usulünün gerçekleşmediği görülmekte olup bu durumda;

1) Geçici teminatı usulüne uygun olmayan ancak idarenin hatası yüzünden sözleşmeye davet edilerek sözleşme imzalanan yükleniciye durumun bildirilerek sözleşmenin feshedilmesi, Sözleşme feshedildikten sonra hesap genel hükümlere göre tasfiye edilmesi yani yüklenici tarafından yapılan işler için bir tutanak tutularak yüklenici tarafından yapılan işlerin ve idarenin alacağı var ise bunun hesabı yapılarak sonuç olarak yüklenicinin alacağı çıkar ise yükleniciye hakedişinin ödenmesi, kesin teminatın iade edilmesi gerekir.

2) Diğer taraftan ihale komisyonu üyeleri ve ihale yetkilisi hakkında TCK 235 maddesine göre ihaleye fesat karıştırma suçunun unsurları var ise suç duyurusunda bulunulabilir. Diğer taraftan ihale komisyonu tarafından küsürat atlanılarak geçici teminatın yeterli olduğu sonucuna ulaşılmış olabileceğinden 68 kuruşluk bir küsürat için bu suçun işlenildiğine kanaat getirilmesi haksızlık olabileceği kanaatindeyiz.

Burada herhangi bir kamu zararı doğmadığı için mali bir sorumlulukları doğmamaktadır.

İdare yeterli görür ise buna ilişkin idari soruşturma başlatabilir.

3) Konu ile ilgili KİK kararı, Sayıştay ve Yargı Kararı temin edildiğinde tarafınızla paylaşılacaktır.

Kolaylıklar diliyorum.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap