Sözleşmenin feshi durumunda geçici kabul noksanları kesintilerinden işçi alacakları ve vergi borcu kesilebilir mi? Bunlar arasında öncelik sıralaması nasıl olur?

Yayın Tarih: 16.04.2019 11:04
Özet

Hocam İyi günler. Firma ile 2018 yılı Aralık ayında yapım işi olan ihalemizi fesh ettik. Kurum olarak şuan için Hesap Kesim Hakedişi hazırlandı. Ve firmanın kurumumuza borçu çıktı. – ayrıca işçi alacağı – Kurum tarafından kesilen ceza – Vergi ve SGK borçları – ve kurumumuza ödemesi gereken hakedişi vardır. Sormak istediğim soru, firmadan her hakedişde […]


Hocam İyi günler. Firma ile 2018 yılı Aralık ayında yapım işi olan ihalemizi fesh ettik. Kurum olarak şuan için Hesap Kesim Hakedişi hazırlandı. Ve firmanın kurumumuza borçu çıktı. – ayrıca işçi alacağı – Kurum tarafından kesilen ceza – Vergi ve SGK borçları – ve kurumumuza ödemesi gereken hakedişi vardır. Sormak istediğim soru, firmadan her hakedişde kesmiş olduğumuz geçici kabul eksiklikler kesintisinde toplanan tutarı yukarıda saymış olduğum kesintiler için kullanabilir miyiz. Eğer kullanabilirsek sıralamamız ne olacaktır. ayrıca işçi alacakları için elimizde yeteri kadar veri yoktur. firmadan istediğimiz halde kurumumuza gönderilmemiştir. ancak işcilerin hizmet dökümleri üzerinden nasıl bir yol ile ödeme yapılabilir. teşekkürler.


Benzer Yazılar

Cevabımız

Geçici kabul noksanları kesintileri, geçici kabulde tespit edilen eksikliklerin teminatı amacıyla alınmakta olup yüklenicinin eksik ve noksanı olmadığında bildiğiniz gibi geçici kabul tarihinde verilmektedir. Sözleşmenin feshi dışında geçici kabul noksanları kesintileri hukuken şartlı bir kesintidir dolayısıyla idare yüklenicinin iznini almadan kesinti yapar ise idare haksız konuma düşerek kesintileri faiziyle iade etmek zorunda kalabilir.

Bahsedilen işte, fesih gerçekleştiğinden burada öncelikle yüklenicinin içeride alacağı varsa y ödenecek hakedişi üzerinden tahsil edilir.

İdare tarafından sözleşme feshedildiğinde kesin teminat gelir kaydedilir ve gelir kaydedilen teminatlar, yüklenicinin borcuna mahsup edilemez. (Gelir kaydedilen teminatlar, yüklenicinin borcuna mahsup edilemez.) dolayısıyla kesin teminat sözleşmenin feshinin yaptırımı olup yükleniciye kesilen cezaların kesin teminattan kesilmesi söz konusu değildir.

Fesih halinde genel hükümlere göre işlem yapılacağından iş tasfiye edilmiş, kesin teminat gelir kaydedilmiş, gecikme cezaları  ile diğer ihaleye ilişkin alacaklar tahsil edilmiş veya yüklenicinin fesihten sonraki alacağına ilişkin düzenlenen hakedişinden kesilmiş ise artık fesih işlemi tamamlanmış olacağından emanet hesabında tutulan geçici kabul noksanlarının yüklenici tarafından istenmesinde ve idare tarafından iade edilmesinde bir sıkıntı olmadığı değerlendirilmektedir. 

Alacakların sıralaması ise öncelikle işçi alacakları olmalı ardından vergi ve SGK alacaklarının tahsil edilmesi gerekir.

Kolaylıklar diliyorum.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap