Teklif mektubunda, teklife esas para birimi olan Türk Lirası (TL) ibaresine yer verilmemesi değerlendirme dışı bırakılma sebebi olarak kabul edilir mi?

Yayın Tarih: 31.07.2019 03:07
Özet

İdari Şartname’nin 21’inci maddesinde tekliflerin Türk Lirası üzerinden verileceğinin açıkça belirtilmesi ve tekliflerin yalnızca bir para birimi esas alınarak hazırlanmasının zorunlu olması sebebiyle bu konuda herhangi bir belirsizliğin oluşmadığı, teklif mektubunda teklifin yabancı bir para birimi üzerinden verildiğine işaret edebilecek herhangi bir hususa yer verilmediği, yine teklif mektubunda teklif edilen bedel yazıyla ifade edilirken “Lira” ibaresine yer verildiği görülmüş olup, teklif mektubunun 4734 sayılı Kanunun 30’uncu maddesinde yer alan zorunlu unsurları da taşıdığı anlaşıldığından, teklif edilen bedelin “TL” cinsinden olduğunun anlaşılabilir olduğu, bu nedenle de teklif mektubunda, teklife esas para birimi olan Türk Lirası (TL) ibaresine yer verilmemesi sonucunda oluşan şekli aykırılığın, isteklinin teklifinin esasına etki edecek nitelikte bir eksiklik olmadığı hk.


Toplantı No

: 2013/023

Gündem No

: 44

Karar Tarihi

: 18.03.2013

Karar No

: 2013/UH.I-1416

 

Şikayetçi: 

C… K… Mühendislik Mimarlık İnş. Taah. Turizm San. Ve Tic. Ltd. Şti., HÜRRİYET BULVARI NO : 3/1 YUSUFDEDE İŞ MERKEZİ K : 8 D : 802 İ… 

İhaleyi Yapan Daire: 

İ… Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Cumhurıyet Bulvarı No:1 K:6/621 İ… 

Başvuru Tarih ve Sayısı: 

25.02.2013 / 6926 

Başvuruya Konu İhale: 

2012/167147 İhale Kayıt Numaralı "B… Evka-1 Spor Tesisi Uygulama Projelerinin Yaptırılması" İhalesi 

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme: 

 

İ… Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından 07.12.2012 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “B… Evka-1 Spor Tesisi Uygulama Projelerinin Yaptırılması” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 25.02.2013 tarih ve 6926 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 21.02.2013 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

            Başvuruya ilişkin olarak 2013/850 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

Karar: 

 

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, 22.01.2013 tarihli ihale komisyon kararı ile aşırı düşük teklif açıklamaları uygun görülerek ihalenin şirketlerine bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi B… Yapı Endüstri San. ve Dış Tic. Ltd. Şti.nin şikayet başvurusunda bulunduğu, şikayet başvurusundaki iddiaların dayanağının olmadığı, aşırı düşük teklif açıklamalarının idare tarafından kabul edildiği, idare tarafından şikayet başvurusunun reddedilmesi gerekirken tekliflerinin, ihale dokümanında teklif edilmesi gereken para biriminin Türk Lirası olduğu, teklif mektuplarında ise para birimi olarak “Lira” belirtildiği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılma gerekçesinin uygun olmadığı, değerlendirme dışı bırakılmalarına ilişkin tesis edilen işlemlerinin iptali ve ihalenin şirketleri üzerinde bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

 

            22.01.2013 tarihli ihale komisyon kararı ile aşırı düşük teklif açıklamaları uygun görülen başvuru sahibi C… K… Müh. Mim. İnş. Taah. Tur. San.ve Tic. Ltd. Şti. üzerine ihalenin bırakıldığı, B… Yapı Endüstri San. ve Dış Tic. Ltd. Şti.nin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği, B… Yapı Endüstri San. ve Dış Tic. Ltd. Şti.nin teklif edilen bedel ile işin yapılamayacağı ve para birimi belirtilmediğinden C… K… Müh. Mim. İnş. Taah. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarıyla şikayet başvurusunda bulunduğu, şikayet üzerine alınan karar ile idare tarafından C… K… Müh. Mim. İnş. Taah.Tur.San.ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifinin, ihale dokümanında teklif edilmesi gereken para biriminin Türk Lirası olduğu, isteklinin teklif mektubunda ise para birimi olarak “Lira” belirtildiği gerekçesiyle değerlendirme dışı bırakıldığı, aynı hususların yer aldığı 18.02.2013 tarihli ihale komisyon kararının alındığı anlaşılmıştır.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5’inci maddesinde; “İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur…”hükmü,

 

Aynı Kanun’un “Tekliflerin Hazırlanması ve Sunulması” başlıklı 30’uncu maddesinin ikinci fıkrasında,“Teklif mektupları yazılı ve imzalı olarak sunulur. Teklif mektubunda ihale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi, teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması, üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması ve teklif mektubunun ad, soyad veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması zorunludur. Mal alımı ihalelerinde, ihale dokümanında alternatif teklif verilebileceğine dair hüküm bulunması halinde, alternatif tekliflerde aynı şekilde hazırlanarak sunulur….” hükmü,

 

            Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Başvuru ve teklif mektuplarının şekli”başlıklı 53’üncü maddesinde, “(1) Başvuru ve teklif mektupları bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlar esas alınarak hazırlanır.

 

          (2) Teklif mektubunun aşağıdaki şartları taşıması zorunludur:

 

          a) Yazılı olması.

          b) İhale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi.

          c) Teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması.

          ç) Üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması.

          d) Türk vatandaşı gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, Türkiye’de faaliyet gösteren tüzel kişilerin vergi kimlik numarasının belirtilmesi.

          e) Ad ve soyadı veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması.

 

          (3) Ortak girişim olarak teklif veren isteklilerin teklif mektuplarının, ortakların tamamı tarafından veya yetki verdikleri kişilerce imzalanması gerekir.

 

          (4) Konsorsiyumlarda, konsorsiyum ortakları teklif mektubunu, işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedeli ayrı ayrı yazmak suretiyle imzalarlar. Konsorsiyum ortaklarının işin uzmanlık gerektiren kısımları için teklif ettikleri bedellerin toplamı, konsorsiyumun toplam teklif bedelini oluşturur.

 

          (5) Teklif mektuplarının şekil ve içerik bakımından yukarıda belirtilen niteliklere ve teklif mektubu standart formuna uygun olmaması teklifin esasını değiştirecek nitelikte bir eksiklik olarak kabul edilir. Taşıması zorunlu hususlardan herhangi birini taşımayan teklif mektuplarının değiştirilmesi, düzeltilmesi veya eksikliklerinin giderilmesi gibi yollara başvurulamaz. Teklif mektubu usulüne uygun olmayan isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.”hükmü,

 

            Açık İhale Usulü ile İhale Edilen Hizmet Alımı İhalelerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin “Teklif ve ödemelerde geçerli para birimi”başlıklı 21’inci maddesine ilişkin (26) numaralı dipnotta, “(1) İdare yaklaşık maliyeti yürürlükteki eşik değerin altında kalan ve sadece yerli isteklilerin katılabilmesini öngördüğü ihalede, aşağıdaki metne yer verecektir:

          “21.1. İstekliler, teklifini gösteren fiyatları ve bunların toplam tutarlarını Türk Lirası olarak belirtecektir. Sözleşme konusu işin ödemelerinde de bu para birimi kullanılacaktır.”

            (2) İdare, yerli ve yabancı isteklilerin ihaleye katılabileceği durumlarda, Türk Lirası ve/veya başka para birimleri cinsinden teklif verilebilmesini öngörüyor ise tekliflerin hangi para birimi veya birimleri cinsinden verilebileceği hususu ile ödemeye esas para birimini veya birimlerini bu maddede düzenleyecektir”düzenlemesi,

 

            İdari şartnamenin “Teklif ve ödemelerde geçerli para birimi” başlıklı 21’inci maddesinde; “İstekliler teklifini gösteren fiyatlar ve bunların toplam tutarlarını Türk Lirası olarak verecektir. Sözleşme konusu işin ödemelerinde de bu para birimi kullanılacaktır.” düzenlemesi,

 

Yer almaktadır.

 

İhale işlem dosyası içerisinde yer alan Standart Form-KİK0015.2/H numaralı götürü bedel teklif mektubunda “Teklif Edilen toplam bedel para birimi belirtilerek rakam ve yazı ile yazılacaktır” ibaresinin yer aldığı görülmüştür.

 

Başvuru sahibi isteklinin ihaleye sunduğu teklif mektubunda, teklif bedelinin yer aldığı kısmında rakamla “106.000” yazıldığı, teklif tutarının yazıyla  “yüzaltıbinlira” şeklinde yazıldığı tespit edilmiştir.

 

İdari Şartname’de teklif tutarlarının para biriminin Türk lirası olacağının belirtilmesi nedeniyle, Türk Lirası (TL) haricinde başka bir para birimi üzerinden teklif vermenin mümkün olmadığı anlaşılmıştır.

 

Yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde; İdari Şartname’nin 21’inci maddesinde tekliflerin Türk Lirası üzerinden verileceğinin açıkça belirtilmesi ve tekliflerin yalnızca bir para birimi esas alınarak hazırlanmasının zorunlu olması sebebiyle bu konuda herhangi bir belirsizliğin oluşmadığı, teklif mektubunda teklifin yabancı bir para birimi üzerinden verildiğine işaret edebilecek herhangi bir hususa yer verilmediği, yine teklif mektubunda teklif edilen bedel yazıyla ifade edilirken “Lira” ibaresine yer verildiği görülmüş olup, teklif mektubunun 4734 sayılı Kanunun 30’uncu maddesinde yer alan zorunlu unsurları da taşıdığı anlaşıldığından, teklif edilen bedelin “TL” cinsinden olduğunun anlaşılabilir olduğu, bu nedenle de teklif mektubunda, teklife esas para birimi olan Türk Lirası (TL) ibaresine yer verilmemesi sonucunda oluşan şekli aykırılığın, isteklinin teklifinin esasına etki edecek nitelikte bir eksiklik olmadığı sonucuna ulaşılarak, başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmuştur.

 

Sonuç olarak, yukarıda mevzuata aykırılıkları belirtilen işlemlerin düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte işlemler olduğu tespit edildiğinden, başvuru sahibi C… K… Müh. Mim. İnş. Taah. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teklifi değerlendirmeye alınarak bu aşamadan sonraki işlemlerin mevzuata uygun olarak yeniden gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

Açıklanan nedenlerle 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,

 


Oybirliği ile karar verildi.

 

 


Üst Konuları: Teklif Mektubu

Benzer Yazılar


İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap