Sözleşme feshinde ihtarnamede süre nasıl belirtilir? Belirtilmemiş ve süre geçmiş ve bu süre içinde iş bitirilmiş ise nasıl işlem yapılır?

Yayın Tarih: 21.03.2019 10:03
Özet

Hocam YİGŞ^nin 47. maddesine göre yüklenicinin taahhüdünü sözleşme hükümlerine göre yerine getirmemesi ve işi süresinde bitirmemesi durumunda geçikme cezası uygulanır ve idarenin en az 10 gün süreli ve nedenleri açıkca belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi, Yukarıdaki maddeye göre ihtarname yazılıp en az 10 gün beklenip karar mı verilecek yoksa ihtarnamede süre belirtilerek (örneğin […]


Hocam YİGŞ^nin 47. maddesine göre yüklenicinin taahhüdünü sözleşme hükümlerine göre yerine getirmemesi ve işi süresinde bitirmemesi durumunda geçikme cezası uygulanır ve idarenin en az 10 gün süreli ve nedenleri açıkca belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi, Yukarıdaki maddeye göre ihtarname yazılıp en az 10 gün beklenip karar mı verilecek yoksa ihtarnamede süre belirtilerek (örneğin …… nedenlerle 20 gün süre verilmiştir gibi ihtarnamede süresi belirtilerek ihtarnarme mi yazılacak) İhtarname de süre belirtilmemiş ve sadece YİGŞ^nin 47.maddesi yazılmış, işin bitmesi de 10 gün süresini geçmiş ve iş bitirilmiş ise nasıl bir işlem yapılır?


Üst Konuları: Sözleşmenin Feshi

Cevabımız

Bildiğiniz gibi 4735 sayılı Kanunun 20'nci maddesi, sözleşmenin 25 inci madddesi ile Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 47 nci maddesinde kabaca aşağıdaki hüküm yer almaktadır.

a) Yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi üzerine, ihale dokümanında belirlenen oranda gecikme cezası uygulanmak üzere, idarenin en az on gün süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi,

b) Sözleşmenin uygulanması sırasında yüklenicinin 25 inci maddede sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi,

hallerinde idare sözleşmeyi fesheder.

Hallerinde, ayrıca protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.

Yukarıda mevzuatta belirtilen hükme göre birinci olarak taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmeyen  veya işi süresinde bitirmeyen yükleniciye en az 10 gün süreli ihtar çekilmesi gerekmekte olup ihtarda mutlaka verilen süre içerisinde ihale dokümanına ve sözleşme hümümlerinin yerine getirilmemesi durumunda öncelikle ihale dokümanında belirtilen oranda ceza uygulanacağının, sözleşmenin feshedileceği ve işin tasfiye edileceğinin, hakkında yasaklama hükmünün uygulanacağının ve kesin teminatın gelir kaydedileceğinin ve idarenin uğradığı diğer zararlar (menfi ve müsbet zararları) için hukuki takibat yapılacağının belirtilmesi gerekmektedir.

İdarece yükleniciye çekilen ihtarda "şu tarihe kadar" veya yükleniciye tebliğ edildiği tarihten itibaren ... günden itibaren yerine getilmediği" durumda ..." gibi bir ifade bulunmadığı durumda unutulmuş ise tekrar süre belirtir bir ihtarname çekilir ve bu sürede de ceza uygulanır.

İdarece ihtarnamede süre belirtilmediği ve yüklenicinin işi bu sürede bitirdiği durumda ihtarname çekildiği durum ile işin bitirilmesine ilişkin itibar tarihi süresince sözleşmede belirtilen cezalar uygulanır. Cezalı çalışılan sürede idarece uğranılan bir zarar var ise bu yükleniciden tazmin ettrilir (örneğin idarece yapılan bir hizmet binasının süresinde teslim edilmemesi sebebiyle mevcut kullandığı yer için kira, işletme masrafları vb.gibi)

Kolaylıklar diliyorum.

 

 



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap