Birim fiyat teklif almak suretiyle kısmi teklife açık olarak 21.11.2022 tarihinde gerçekleştirilen başvuru konusu ihalede 19 adet doküman indirildiği, ihaleye 4 isteklinin katıldığı, karar tarihi itibariyle ihale komisyonu kararı alınmadığı başvuru sahibi tarafından ihaleye teklif sunulmadığı tespit edilmiştir.
İhale konusu hizmet alımının süresinin 24 ay olduğu, ihaleye ilişkin yaklaşık maliyet hesaplanırken ve birim fiyat teklif cetvelinde SUT puanlarının esas alındığı anlaşılmıştır.
Yukarıda aktarılan 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ın “Uygulama esasları” başlıklı 7’nci maddesi kapsamında yer verilen “sözleşme süresi 365 takvim gününü aşan bu hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesi zorunludur.” şeklindeki genel nitelikli düzenlemeye istisna olmak üzere anılan maddenin onbirinci fıkrasında, teşhis ve tedaviye yönelik hizmet alımlarında puan birimi üzerinden sözleşmeye bağlanan işlerde bir hizmetin puanının artırılmasından veya azaltılmasından kaynaklanan fiyat değişimleri için fiyat farkı hesaplanamayacağının anlaşıldığı,
21.11.2022 tarihinde gerçekleştirilen başvuru konusu hizmet alımının gerek yaklaşık maliyet hesabından gerekse birim fiyat teklif cetvelinden SUT puanları esas alınmak suretiyle ihaleye çıkıldığının tespit edildiği, dolayısıyla 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ın “Uygulama esasları” başlıklı 7’nci maddesi kapsamında yer verilen “sözleşme süresi 365 takvim gününü aşan bu hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesi zorunludur.” şeklindeki genel nitelikli düzenlemeye istisna olmak üzere anılan maddenin onbirinci fıkrasında, teşhis ve tedaviye yönelik hizmet alımlarında puan birimi üzerinden sözleşmeye bağlanan işlerde bir hizmetin puanının artırılmasından veya azaltılmasından kaynaklanan fiyat değişimleri için fiyat farkı hesaplanamayacağı açıklaması çerçevesinde söz konusu ihalede fiyat farkı hesaplanamayacağı bu bağlamda başvuru sahibinin iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
|
BAŞVURU SAHİBİ:
İnnovia Sağlık Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti.,
İHALEYİ YAPAN İDARE:
Tunceli İl Sağlık Müdürlüğü,
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2022/1031923 İhale Kayıt Numaralı “24 Aylık 3 Kısım Laboratuvar Hizmet Alımı” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Tunceli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 21.11.2022 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “24 Aylık 3 Kısım Laboratuvar Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak İnnovia Sağlık Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti.nin 10.11.2022 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 25.11.2022 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 21.11.2022 tarih ve 61926 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 21.11.2022 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2022/1348 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
İhale dokümanında değişen mevzuat doğrultusunda fiyat farkı verilmesi ile düzenleme yapılmamış olması üzerine idareye şikayet başvurusunda bulundukları ve başvurularının idarece özetle başvuru konusu hizmet alımının SUT puanları üzerinde ihale edildiği, Kamu İhale Kurumu Düzenleme Dairesi Başkanlığı tarafından yayınlanan 11/10/2022 tarih ve E-37106781-000-161328 sayılı kararında, ek fiyat farkı ile ilgili olarak SUT üzerinde ihale edilen tüm ihalelerde fiyat farkı verilmeyeceğini açık ve net olarak belirtildiği, kamu zararı oluşmaması açısından fiyat farkı verilmesine yönelik düzenleme yapılamayacağı gerekçesiyle şikayetlerinin reddedildiği,
İlgili cevapta alıntılanan Kamu İhale Kurumu Düzenleme Dairesi başkanlığı 11/10/2022 tarih ve E-37106781-000-161328 sayılı yazısının bir örneğinin cevapta sunulmadığı ve başka kaynaklardan da ulaşılamadığı, fakat başka bir idarede ilgili yazıya rastlanıldığı ve söz konusu yazının itirazları ile ilgisi olmayan, sadece ek fiyat farkı verilmesi ile ilgili alınan bir karar olduğu, bu yazıda yer verilen “…ihale dokümanında SUT’ta yer alan puan birimleri üzerinden ihaleye çıkılan işler” cümlesinin, idarece “SUT puanları üzerinde” olarak sehven hatalı yorumlanarak “SUT üzerinde ihale edilen tüm ihalelerde fiyat farkının verilmeyeceği” gibi yanlış bir çıkarsama yapıldığı,
Ayrıca ilgili yazıda açıkça 2022/DK.D-308 sayılı Kurul Kararı’nda da belirtildiği üzere; ihale dokümanında güncel SUT puanlarına göre ödeme yapılacağı yazılı ise ek fiyat farkı verilemeyeceğinin yazdığı, oysa ki başvurularının ek fiyat farkı için değil, fiyat farkı için olduğu ve ayrıca bahse konu ihalenin şartnamesinde de ödemelerin güncel SUT puanlarına göre yapılacağına dair bir madde bulunmadığı,
İhalenin Teknik Şartnamesi’nin 1’inci kısmında yer alan Biyokimya ve Hormon testlerinin tablolar halinde sunulduğu, bu tablolarda her testin sut kodu, puanı ve miktarına yer verildiği, bu tabloda oluşan toplam puana göre de ihale teklif cetvelinin oluşturulduğu, sunulan tablolardan da görüleceği üzere, her testin miktarı ve SUT fiyatının (sut puanı x 0,593 katsayısı) son yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre belirli olduğu, fiyat farkı verilmesine olanak tanınmaz ise faturasının da iş bitene kadar (sözleşme tutarına ulaşıncaya kadar) bu fiyattan kesileceği,
Ülkemizde ihale edilen tüm SUT’a bağlı hizmet alım işlerinin aynı şekilde gerçekleştirilmesine, ilgili esasların 5’inci maddesinde belirtilmesine, 5202 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’na istinaden 365 günü aşan tüm hizmet alımlarında ihale dokümanında fiyat farkı verilmesi gerektiğine ve tüm hastanelerin bu doğrultuda aynı şekilde ihale edilen işlerinde fiyat farkı verilmesine olanak sağlamasına rağmen; idarenin anılan mevzuat hükümlerine ve uygulamalara aykırı davrandığı,
Bahse konu tetkiklerin ve cihazların neredeyse tamamının ithal ürünler olduğu, hizmet sağlayıcı firmaların ise dövizle aldıkları bu ürünleri hastanelere Türk Lirası olarak fatura edebildiği, artan döviz maliyetleri nedeniyle Cumhurbaşkanı kararı ile firmaların yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanmamaları için fiyat farkı verilmesinin zorunlu kılındığı, SUT’ta yer alan puan birimleri üzerinden ihale edilen hizmet alımlarında fiyat farkı verilmemesi durumunda, tıbbi hizmet firmalarının maliyetleri karşılamak ve yüklenicisi oldukları işleri tamamlamak açısından zor durumda kalacağı, SUT’a bağlı hizmet alım işlerinin bazılarında fiyat farkı verilmesi, bazılarında verilmemesinin eşitlik ilkesini aykırı olacağı, firmalar ile idareler arasında yaşanacak uyuşmazlıklar ve hukuki sorunlarda sağlık sektöründe yeni iş yükleri oluşturacağı söz konusu aykırılığın düzeltici işlem ile giderilecek bir husus olmadığından ihalenin iptali gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhale ve ön yeterlik dokümanının içeriği ve idari şartnamede yer alması zorunlu hususlar” başlıklı 27’nci maddesinde “İhale dokümanında; isteklilere talimatları da içeren idari şartnameler ile yaptırılacak işin projesini de kapsayan teknik şartnameler, sözleşme tasarısı ve gerekli diğer belge ve bilgiler bulunur. Ön yeterlik dokümanında ise adaylarda aranılan şartlara, ön yeterlik kriterlerine ve gerekli diğer belge ve bilgilere yer verilir.
İdari şartnamede ihale konusuna göre asgari aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur:
…
s) Ödeme yeri ve şartlarıyla avans verilip verilmeyeceği, verilecekse şartları ve miktarı ile sözleşme konusu işler için eğer ödenecekse fiyat farkının ne şekilde ödeneceği. …”hükmü yer almaktadır.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “İhale ve ön yeterlik dokümanının içeriği” başlıklı 12’nci maddesinde “(1) İhale dokümanında; isteklilere talimatları da içeren idari şartname, sözleşme tasarısı ve teknik şartname ile gerekli diğer belge ve bilgiler bulunur.
…” hükmü yer almaktadır.
4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ın “Uygulama esasları” başlıklı 7’nci maddesinde “Bu Esaslara tabi hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı uygulanabilmesi için, söz konusu işlerin ihalelerine ilişkin idari şartname ve sözleşmelerde, bu Esaslara göre fiyat farkı hesaplanacağının belirtilmiş olması gerekir. Ancak, sözleşme süresi 365 takvim gününü aşan bu hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesi zorunludur. Sözleşmelerde yer alan fiyat farkına ilişkin usul ve esaslarda sözleşme imzalandıktan sonra değişiklik yapılamaz.
…
(11) Teşhis ve tedaviye yönelik hizmet alımlarında puan birimi üzerinden sözleşmeye bağlanan işlerde bir hizmetin puanının artırılmasından veya azaltılmasından kaynaklanan fiyat değişimleri için fiyat farkı hesaplanamaz.” açıklaması yer almaktadır.
İhaleye ilişkin İdari Şartname’nin “İhale konusu işe/alıma ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin/alımın;
ç) Yatırım proje no’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.
…
…
f) İşin yapılacağı/malın teslim edileceği yer: Tunceli Devlet Hastanesi”düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “Fiyat farkı” başlıklı 46’ncı maddesinde “46.1. İhale konusu iş için sözleşmenin uygulanması sırasında fiyat farkı hesaplanmayacaktır. Ancak, mücbir sebepler veya idareden kaynaklanan nedenlerle işin bitim tarihinin süre uzatımı verilmek suretiyle uzatılması halinde, yürürlükte bulunan fiyat farkına ilişkin esaslar dikkate alınarak fiyat farkı hesaplanacaktır.
…” düzenlemesi,
Sözleşme Tasarısı’nın “İşin süresi” başlıklı 9’uncu maddesinde “9.1. İşin süresi, işe başlama tarihinden itibaren 24 (YirmiDört) aydır
9.2. Bu sözleşmenin uygulanmasında sürelerin hesabı takvim günü esasına göre yapılmıştır.” düzenlemesi,
Anılan Tasarı’nın “Fiyat farkı ödenmesi ve hesaplanması şartları” başlıklı 14’üncü maddesinde “14.1. Yüklenici, gerek sözleşme süresi, gerekse uzatılan süre içinde, sözleşmenin tamamen ifasına kadar, vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerde artışa gidilmesi veya yeni mali yükümlülüklerin ihdası gibi nedenlerle fiyat farkı verilmesi talebinde bulunamaz.
14.2. Bu sözleşme kapsamında yapılacak işler için fiyat farkı hesaplanmayacaktır. Ancak, mücbir sebepler veya idareden kaynaklanan nedenlerle işin bitim tarihinin süre uzatımı verilmek suretiyle uzatılması halinde, yürürlükte bulunan fiyat farkına ilişkin esaslar dikkate alınarak fiyat farkı hesaplanacaktır.
14.3. Sözleşmede yer alan fiyat farkına ilişkin esas ve usullerde sözleşme imzalandıktan sonra değişiklik yapılamaz.” düzenlemesi yer almaktadır.
İhaleye ilişkin birim fiyat teklif cetveli standart formunun aşağıdaki şekilde düzenlendiği görülmüştür.
BİRİM FİYAT TEKLİF CETVELİ
İhale kayıt numarası :2022/1031923
……………………………..
Birim fiyat teklif almak suretiyle kısmi teklife açık olarak 21.11.2022 tarihinde gerçekleştirilen başvuru konusu ihalede 19 adet doküman indirildiği, ihaleye 4 isteklinin katıldığı, karar tarihi itibariyle ihale komisyonu kararı alınmadığı başvuru sahibi tarafından ihaleye teklif sunulmadığı tespit edilmiştir.
İhale konusu hizmet alımının süresinin 24 ay olduğu, ihaleye ilişkin yaklaşık maliyet hesaplanırken ve birim fiyat teklif cetvelinde SUT puanlarının esas alındığı anlaşılmıştır.
Yukarıda aktarılan 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ın “Uygulama esasları” başlıklı 7’nci maddesi kapsamında yer verilen “sözleşme süresi 365 takvim gününü aşan bu hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesi zorunludur.” şeklindeki genel nitelikli düzenlemeye istisna olmak üzere anılan maddenin onbirinci fıkrasında, teşhis ve tedaviye yönelik hizmet alımlarında puan birimi üzerinden sözleşmeye bağlanan işlerde bir hizmetin puanının artırılmasından veya azaltılmasından kaynaklanan fiyat değişimleri için fiyat farkı hesaplanamayacağının anlaşıldığı,
21.11.2022 tarihinde gerçekleştirilen başvuru konusu hizmet alımının gerek yaklaşık maliyet hesabından gerekse birim fiyat teklif cetvelinden SUT puanları esas alınmak suretiyle ihaleye çıkıldığının tespit edildiği, dolayısıyla 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar’ın “Uygulama esasları” başlıklı 7’nci maddesi kapsamında yer verilen “sözleşme süresi 365 takvim gününü aşan bu hizmet alımı ihalelerinde fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenlemeye yer verilmesi zorunludur.” şeklindeki genel nitelikli düzenlemeye istisna olmak üzere anılan maddenin onbirinci fıkrasında, teşhis ve tedaviye yönelik hizmet alımlarında puan birimi üzerinden sözleşmeye bağlanan işlerde bir hizmetin puanının artırılmasından veya azaltılmasından kaynaklanan fiyat değişimleri için fiyat farkı hesaplanamayacağı açıklaması çerçevesinde söz konusu ihalede fiyat farkı hesaplanamayacağı bu bağlamda başvuru sahibinin iddialarının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Bu itibarla, iddia konusu edilen hususlarda mevzuata aykırılık bulunmadığından itirazen şikâyet başvurusunun reddi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine, Oybirliği ile karar verildi.
Üst Konuları: Fiyat Farkı, Kararlar, KİK Kararları
Benzer İçerikler: Alımlarında, artırılmasından, azaltılmasından, bağlanan, bir, birimi, değişimleri, FARKI, FİYAT, hesaplanamayacağı, Hizmet, hizmetin, Hk, için, işlerde, kaynaklanan, puan, puanının, Sözleşmeye, süt, tedaviye, Teşhis, üzerinden, ve, veya, Yönelik
Analiz
Makale
Sayaç
Karar
Soru Cevap