Köylere Hizmet Götürme Birlikleri tarafından doğrudan temin usulü ile yapılan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin SGK ya bildirilmesi gerekli midir?

Yayın Tarih: 15.05.2019 03:05
Özet

Üstadım Selam ve Saygılarımı sunuyorum. Köylere Hizmet Götürme Birlikleri 5355 Sayılı Kanunun 18. maddesine göre kurulmuş kamu tüzelkişiliğidir. Yine aynı Kanunun aynı maddesine dayanılarak Köylere Hİzmet Götürme Birlikleri İhale Yönetmeli Hazırlanarak 28/04/2007 tarih ve 26506 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Köylere Hizmet Götürme Birlikleri; Kamu İhale Kanununa, Sayıştay Kanunlarına ve 5018 Sayılı Kanuna tabi […]


Üstadım Selam ve Saygılarımı sunuyorum. Köylere Hizmet Götürme Birlikleri 5355 Sayılı Kanunun 18. maddesine göre kurulmuş kamu tüzelkişiliğidir. Yine aynı Kanunun aynı maddesine dayanılarak Köylere Hİzmet Götürme Birlikleri İhale Yönetmeli Hazırlanarak 28/04/2007 tarih ve 26506 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Köylere Hizmet Götürme Birlikleri; Kamu İhale Kanununa, Sayıştay Kanunlarına ve 5018 Sayılı Kanuna tabi değildir. İhale Yönetmeliğinde Yönetmeliğin 17 . Maddesinde İhale Usulleri; Açık İhale, Doğrudan Temin ve Fatura Karşılığı alım usulü diye üç başlıkta belirtilmiştir. Kamu ihale mevzuatı kapsamında doğrudan temin bir ihale usulü değildir. Söz Konusu yönetmeliğin doğrudan temin usulü başlıklı 19. maddesine göre yapılan alım ve yapım işlerinde, Kamu İhale Kanunu doğrudan temin yöntemine uygun yöntem uygulanmaktadır. Kamu ihale mevzuatında doğrudan temin usulü ihale olmaktan çıkarılmıştır. Dolayısıyla doğrudan temin usulü ile yapılan alım ve yapım işlerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilme yükümlülüğü yoktur. Köylere Hizmet Götürme Birliği ihale yönetmeliğine göre doğrudan temin usulü ile yapılan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin işlemlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gerekli midir.. Üstadım bu konuda bilgilendirirseniz, çok sevinirim. Ayrıca sizinle telefonla görüşmek isterim. uygun görürseniz. Saygılarımla


Cevabımız

Sosyal Güvenlik Kurumu Prim Ve İdari Para Cezası Borçlarının Hakedişlerden Mahsubu, Ödenmesi Ve İlişiksizlik Belgesinin Aranması Hakkında Yönetmeliğin amaç başlıklı 1nci maddesinde

  “Bu Yönetmeliğin amacı; idarelerin ihale yoluyla yaptırdıkları her türlü işleri üstlenenlerin hakedişlerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna idari para cezası, prim ve prime ilişkin borçlarının olmaması kaydıyla ödenmesine ve kesin teminatlarının ihale konusu işle ilgili Kuruma olan borçlarına karşılık tutulması ve iadesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.”

Kapsam maddesinde “Bu Yönetmelik, idarelerin ihale yoluyla yaptırdıkları her türlü işleri üstlenenleri kapsar.”

İdare tanımı ise (4.madde)” 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen kamu idareleri ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı idare, ortaklık, müessese ve işletmeleri ve yukarıda belirtilenlerin ödenmiş sermayesinin % 50’sinden fazlasına sahip oldukları ortaklık ve işletmelerden 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununa tabi olmayanlarla özel kanunlarına göre personel çalıştıran diğer kamu kurumları ile döner sermayeli kuruluşları, 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununda tanımları yapılan mevduat bankaları, katılım bankaları, kalkınma ve yatırım bankaları, fon bankaları ve kanunla kurulan kurum ve kuruluşları,” kapsayacağı saptanmıştır.

Yine Köylere Hizmet Götürme Birliği İhale Yönetmeliğinin İhale usulleri başlıklı 17 nci maddesinde

(1) Birlik, yapmış olduğu ihalelerde aşağıdaki usullerden birini uygular.

             a) Açık İhale usulü.

             b) Doğrudan temin usulü.

             c) Fatura karşılığı alım usulü” hükmü mevcuttur.

Bunun yanında Sosyal Güvenlik KurumununPrim ve idari para cezası borçlarının hakedişlerden mahsubu, ödenmesi ve ilişiksizlik belgesinin aranılmasına ilişkin  2008-88 sayılı Genelgesine göre; " İdareler, ihale yolu ile yaptırdıkları her türlü işleri üstlenenleri ve bunların tebligat adreslerini sözleşmenin imzalandığı tarihi takip eden onbeş gün içinde ilgili üniteye bildirmek zorundadır. İhale konusu iş, piyasadan hazır halde alınıp satılan malın temini ise bu işler idare tarafından Kuruma bildirilmez" hükmü yer almaktadır.

Buna göre, yukarıdaki mevzuat hükümlerine göre köylere Hizmet götürme Birliği İhale Yönetmeliğine göre doğrudan temin bir ihale usulu olarak kabul edildiğinden piyasadan hazır halde alınıp satılan malların temini hariç diğer doğrudan temin usulü ile yapılan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin işlemlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gereklidir.

Kolaylıklar Dliliyorum.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap