Limited şirketlerde pay değişikliği genel kurul ile mi yoksa ticaret siciline tescil ile mi geçerlilik kazanır? bir yıllık süre şartı ne zaman başlar?

Yayın Tarih: 19.06.2019 01:06
Özet

Bir limited şirket 2012 yılında kuruluyor,3.06.2016 yılında gerçek bir kişi şirket genel kurul kararıyla şirkete ortak oluyor ve pay devriyle birlikte şirketin yüzde 51 hissesine sahip oluyor.ancak bu karar ticaret sicil müdürlüğünce 18.06.2017 tarihinde tescil edilip Türkiye sicil gazetesinde yayınlanıyor.şirketin yüzde 51 hissesine sahip olan şahıs gerçek kişi olarak edindiği iş deneyim belgesiyle 23.07.2017 tarihinde […]


Bir limited şirket 2012 yılında kuruluyor,3.06.2016 yılında gerçek bir kişi şirket genel kurul kararıyla şirkete ortak oluyor ve pay devriyle birlikte şirketin yüzde 51 hissesine sahip oluyor.ancak bu karar ticaret sicil müdürlüğünce 18.06.2017 tarihinde tescil edilip Türkiye sicil gazetesinde yayınlanıyor.şirketin yüzde 51 hissesine sahip olan şahıs gerçek kişi olarak edindiği iş deneyim belgesiyle 23.07.2017 tarihinde hizmet alım ihalesine girip,hizmet alım uygulama yönetmeliğinin 48/3 maddesi gereğince değerlendirme dışı bırakılıyor.iş deneyimini kullanabilmesi için 1 yıl geçmesi şartı aranmakta bu tip ortaklıklarda hizmet alım yönetmeliği gereğince.burada esas alınması gereken tarih şirketin genel kurulu mu yoksa ticaret sicil gazetesinde yayın tarihi mi şimdiden teşekkürler


Üst Konuları: İş Deneyimi (Hizmet)

Cevabımız

Tüzel kişi tarafından iş deneyimini göstermek üzere sunulan belgenin, tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağına ait olması halinde, ticaret ve sanayi odası/ticaret odası bünyesinde bulunan ticaret sicil memurlukları veya serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir ya da serbest muhasebeci mali müşavir tarafından ilk ilan veya davet tarihinden sonra düzenlenen ve düzenlendiği tarihten geriye doğru son bir yıldır kesintisiz olarak bu şartın korunduğunu gösteren belgenin sunulması zorunludur. 

Ticaret Kanununun Limited Şirketi düzenleyen 573 üncü ve devamı maddeleri hükümlerinde düzenlemiş 595 inci maddesine göre esas sermaye payının devri yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır, Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur. Esas sermaye paylarının geçişlerinin tescil edilmesi için, şirket müdürleri tarafından ticaret siciline başvurulur. Ancak Ticaret Kanunun 31 inci maddesi uyarınca tescil edilmiş hususlarda meydana gelen her türlü değişikliğin de tescil ile olacağı hüküm altına alındığından pay değişikliği ticaret siciline tescili ile geçerlilik kazanır.

Bu anlamda pay devrinin tescilinin yapıldığı 18.06.2017 tarihinden itibaren pay değişikliği hüküm ifade edeceğinden bir yıl şartı bu tarihten sonra hüküm ifade eder. Bunun yanında tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip ortağa ilişkin veriler ticaret sicilinden görüleceğinden burada da 18.06.2017 tarihi esas alınacağından şirketinizin değerlendirme dışı bırakılması hukuka uygun görünmektedir.

Kolaylıklar diliyorum.



İhaleSoruCevap İstatistikler


Analiz

Makale

Sayaç

Karar

Soru Cevap